Wat zoek je precies?
Sluit menu y

Auto Rijden

Onbezorgd auto rijden

Waar let je op als je met je auto op vakantie gaat? Wat kun je doen als je schade hebt gereden? Finnik vertelt je alles over auto’s.

Gerust auto rijden

Met een gerust hart op weg is voor iedereen anders. Misschien wil je zo min mogelijk risico nemen door alles van tevoren goed te regelen. Of sta je er niet te veel bij stil en zie je wel wat er kan gebeuren?

Waar kun je allemaal aan denken om onbezorgd auto te rijden?

Verzekering

b

Het is verplicht om je auto te verzekeren. Er zijn verschillende soorten autoverzekeringen:

  • Wettelijke Aansprakelijkheid (WA)
    verzekerd voor de tegenpartij
  • Wettelijke Aansprakelijkheid +
    verzekerd voor de tegenpartij, diefstal, vandalisme en storm/hagel/overstroming
  • WA Volledig Casco (All Risk)
    verzekerd voor alle schade voor jezelf en de tegenpartij

Schade rijden

b

Een ongelukje zit in een klein hoekje. Mocht je onverhoopt schade veroorzaken of loopt je auto schade op, dan kun je een aantal stappen nemen. Kijk hiervoor ook eens in de Finnik Schadechecklist.

Tanken

b

Wanneer het lampje in het dashboard gaat branden kan een auto gemiddeld nog 50 kilometer rijden. Toch is het aan te raden bij het eerstvolgende tankstation te tanken. In veel auto’s staat in het dashboard door middel van een pijltje aangegeven aan welke kant de tankdop zit. Bij huurauto’s staat het type brandstof vrijwel altijd aangegeven op de tankdop.

De prijzen van brandstoffen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Het is handig om voordat je moet tanken de brandstofprijzen te checken. In het grensgebied kiezen mensen er vaak voor om in het buitenland te tanken omdat de brandstofprijzen daar flink lager kunnen liggen. Brandstof-zoeker en Benzine-Jip zijn enkele voorbeelden van websites en apps die je helpen de goedkoopste brandstofprijzen te vinden bij jou in de buurt. Rijd je elektrisch of op groen gas, dan is de app Groengasmobiel misschien iets voor jou.

Pech onderweg

b

Pech onderweg, het kan iedereen overkomen. De checklist pech onderweg geeft je een aantal tips waarop je moet letten wanneer je met pech langs de weg komt te staan. Om weer zo snel mogelijk te kunnen rijden, is er een aantal partijen in Nederland die pechhulp aanbiedt.

Bij de aankoop van een nieuwe auto wordt ook vaak door de importeur of het autobedrijf voor een beperkt aantal jaren pechhulp of een wegsleepregeling aangeboden. Let dus goed op dat je niet dubbel bent verzekerd. Download het overzicht als je meer wilt weten over de verschillende pechaanbieders in Nederland.

Autovakantie in het buitenland

b

Naast de regels waar je je aan moet houden in het buitenland is het ook handig om goed voorbereid op weg te gaan. Gebruik de vakantiechecklist om er zeker van te zijn dat je niets vergeet. Verder moet je er rekening mee houden dat in het buitenland voor sommige wegen tolheffingen wordt gevraagd. Vaak kun je op je navigatie ervoor kiezen om deze tolwegen te vermijden. Wanneer je in het buitenland moet tanken is het handig om te weten wat de vertaling is van jouw type brandstof.

Banden

b

Banden zijn een belangrijk onderdeel van je auto; ze zijn de enige onderdelen die daadwerkelijk contact met de weg houden en van groot belang zijn voor je veiligheid. Wist je dat rijden met goede banden zorgt voor een lager brandstofgebruik?

Het is dus van belang dat je jouw banden op tijd wisselt. Wanneer je dit moet doen hangt af van verschillende factoren zoals jouw rijstijl, jouw type band en de conditie van de band. Gemiddeld gezien gaan banden die op de aangedreven as zitten ongeveer 45.000 kilometer mee. Met banden op een niet aangedreven as kun je ongeveer 80.000 kilometer rijden. Alle tips over banden nalezen? Download onze tips.

Uitlenen van jouw auto

b

Als je jouw auto wilt uitlenen of verhuren aan een kennis, vriend of onbekende is het handig dat je van tevoren een aantal dingen checkt. Deze kun je vinden in de Autouitleenchecklist. Tegenwoordig kun je ook je auto verhuren. Dit kun je bijvoorbeeld doen via Snappcar of Mywheels.

Alles over mijn auto

Vaak is het handig als je even kunt opzoeken welke uitvoering je auto precies heeft, hoe zwaar je auto is, hoeveel wegenbelasting je betaalt, wat de eigenaar historie is en hoe snel hij is. Ook is het handig om bij te houden op welke datum de APK-keuring van je auto verloopt en te kijken wat de meest voorkomende APK-afkeurpunten zijn.
Check je kenteken en bekijk het Finnik Autorapport om antwoorden op deze vragen te vinden.

Wat is je auto waard?

Natuurlijk kan er na een tijdje auto rijden, een moment ontstaan waarop je gaat nadenken over de verkoop of inruil van je auto. Of het nu is omdat je een nieuwe, leuke auto hebt gezien of omdat er kosten aankomen om je auto in een goede staat te houden, het kan nooit kwaad om te kijken wat je auto nog waard is. Lees meer over de waarde van je auto. Wil je weten wat jouw auto waard is? Check daarvoor het premium Autorapport.

Je auto verkopen?

u Alles over het verkopen van je auto

Wil je een auto kopen?

u Alles over het kopen van een auto

Op zoek naar een nieuwe auto?

u Alles over het kijken naar een auto

Finnik Kenteken app

u Meer informatie