Wat zoek je precies?
Sluit menu y

Auto verkopen

Veilig en voor een mooie prijs je auto verkopen.

Ga je een auto verkopen? Hoe doe je dit, en waar moet je allemaal rekening mee houden? Lees hier alle tips om je auto te verkopen.

Waar kan je een auto verkopen?

Heb je besloten jouw auto te verkopen? Dan zijn er veel verschillende manieren om dit te doen.

Je kunt je auto inruilen bij een autobedrijf, verkopen via een online veiling of je kunt zelf online je auto verkopen. Neem een kijkje op verschillende online automarkten zoals Autoscout en Marktplaats om te zien hoe auto’s te koop staan. Waar let je op als je een auto te koop zet en hoe maak je het persoonlijk? Bekijk hiervoor onze tips.

u Autoadvertentie tips

Welke prijs moet je voor je auto vragen?

Wanneer je de juiste plek of plekken hebt gevonden waar jij je auto gaat verkopen, dan is het belangrijk dat je de juiste prijs vraagt voor jouw auto. Weet je niet precies wat een goede vraagprijs is voor jouw auto? Lees meer over de waarde van je auto en het berekenen van de waarde van je auto. Je kunt ook hieronder het kenteken invoeren om in het premium Autorapport de waarde van je auto te bekijken.

Bekijk o.a. de waarde van je auto en het aantal eigenaren

€3,99

Vul een kenteken in

Hoe rond je het verkopen van je auto af?

i

Proefrijden

Voordat je een auto gaat verkopen, kun je de koper laten proefrijden in jouw auto. Hierdoor kan de koper beter kijken of de auto ook daadwerkelijk wat voor hem of haar is. Hij/zij koopt de auto immers voor een langere tijd. Ook is het een goede manier om te laten zien hoe goed je auto daadwerkelijk is.

Zorg er in ieder geval voor dat je duidelijke afspraken maakt en vastlegt hoe lang er in jouw auto gereden is, zodat je eventuele (snelheids)overtredingen kunt verhalen op de bestuurder. Wanneer je het niet fijn vindt om bij iemand thuis af te spreken kun je dit ook op neutraal terrein doen.

i

Onderhandelen

Is de koper eruit dat jouw auto de juiste is, dan wordt het tijd om te onderhandelen. Voor velen blijft dit een lastig proces omdat we onderhandelen over geld niet altijd gemakkelijk vinden. Toch is het wel zinvol. Door te onderhandelen vergroot je de kans om je auto te verkopen.

i

De overeenkomst

Als jij en de koper eruit zijn, dan is het verstandig om de gemaakte afspraken vast te leggen in een overeenkomst. Zo kunnen achteraf geen misverstanden ontstaan. Maak duidelijke afspraken over de prijs, de kilometerstand, welke boekjes/sleutels/papieren wel of niet aanwezig zijn en loop om de auto en maak aantekeningen van eventuele schades. Dit maakt de overdracht van de papieren direct een stuk makkelijker en ontstaan er geen misverstanden.

i

Betaling ontvangen

Bij het verkopen van een auto kun je de betaling in contanten ontvangen of bijvoorbeeld via internetbankieren regelen. Voor grotere bedragen is een contante betaling niet altijd de beste oplossing. Met veel contant geld over straat gaan, blijft een risico en hoe controleer je of het geld echt is? Via internetbankieren is er geen risico van vals geld, maar moet de koper minimaal één dag voor de transactie het geld overmaken terwijl de auto nog niet is overgeschreven naar de nieuwe eigenaar. Wil je weten hoe je veilig kunt betalen? Neem eens een kijkje op kentekenloket.nl 

i

De overschrijving

Als je het geld hebt ontvangen moet de auto worden overgeschreven op naam van de koper. Wanneer dit niet gebeurt, ben je nog steeds verantwoordelijk voor de auto en de daarbij behorende kosten. Wat er komt kijken bij het overschrijven van de auto vind je in de checklist Auto overschrijven. Een auto overschrijven tussen particulieren kan bij een postkantoor of het Kentekenloket.

Op zoek naar een nieuwe auto?

u Alles over het kijken naar een auto

Hoe ga je onbezorgd op weg?

u Alles over het rijden van een auto

Wil je een auto kopen?

u Alles over het kopen van een auto

Finnik Kenteken app

u Meer informatie