Wat zoek je precies?
Sluit menu y

Door: Xander Smit

All season banden

All season banden of niet?

All season banden zijn de laatste jaren steeds beter geworden. Nu de herfst echt is aangebroken vragen wij ons af: Is het tijd voor de omslag? De laatste jaren zijn de banden voor elk weertype met succes doorontwikkeld. Ze kunnen steeds beter omgaan met wisselende omstandigheden. Alleen onder extreme weersomstandigheden presteren zomer- en winterbanden beter. Maar het is de vraag of dat hier in Nederland nodig is.

Zomer- en winterbanden

Met zomer- en winterbanden is het noodzakelijk twee keer per jaar je banden te verwisselen. Het kost tijd en geld maar geeft je wel de optimale prestaties. Zomer- en winterbanden zijn nog steeds aan te raden als je elk jaar naar de wintersport rijdt en in de zomer naar de zon. De voordelen van winterbanden in de winter en zomerbanden in de zomer zijn evident:

Winterbanden
  • Winterbanden zijn ontworpen voor winterse weersomstandigheden en hebben pas effect bij een temperatuur lager dan 7 graden.
  • Bij stijging van de temperatuur nemen de prestaties van winterbanden af.
  • Met name de wegligging en remweg worden negatief beïnvloed.
  • Winterbanden slijten sneller bij hogere temperaturen waardoor ze minder effectief zijn in de winter.
  • Bij een temperatuur rond de 35 graden zijn de remprestaties 30% minder goed dan zomerbanden.
Zomerbanden
  • Zomerbanden hebben een speciaal ontworpen profiel die harder en gladder is dan winterbanden.
  • Hierdoor hebben zomerbanden meer grip op een zowel droog- als nat wegdek.
  • Lager risico op aquaplaning.
  • Zomerbanden verbruiken minder brandstof en zijn dus beter voor het milieu
  • Zomerbanden zijn veiliger omdat ze een kortere remweg hebben en een betere wegligging.

All season banden

All season banden zijn banden die ontwikkeld zijn om in elke seizoen, en dus elk weertype, te presteren. Dit in tegenstelling tot de zomerbanden en winterbanden. Het voordeel van all season banden is dat je de banden niet meer hoeft te verwisselen. Dat scheelt tijd en geld. En je kunt toch veilig de weg op onder bijna alle omstandigheden. De all season banden zijn zo goed geworden dat je ze serieus kunt overwegen voor zowel veiligheid als budget. Wil je all season banden kopen? Let op dat je dan de laatste bandentesten van 2016 of 2017 leest. Bijvoorbeeld deze test op Autoweek. Op internet zijn nogal wat verouderde bandentesten te vinden die niet meer de actuele stand van zaken weergeven.

Wil je meer weten over banden, de werking en het belang ervan? Bekijk onze vlog over banden of neem een kijkje op Autozine.nl

 

Lees meer:

Tips voor het gebruik van het Finnik Autorapport

Het Finnik Autorapport geeft veel informatie over een auto. Welke informatie is relevant als je een auto wilt kopen? Finnik helpt je.

Auteur: Mirjam Groenestein

Finnik Hitteplan

Het ziet er naar uit dat een hittegolf is aangebroken. Tijd om voorzorgsmaatregelen te treffen, ook in de auto! Houd daarom rekening met het volgende:

Auteur: Valerie van Engelenhoven

Auto fietsendrager

Gaan de fietsen mee op vakantie? Zorg er dan wel voor dat je de fietsendrager op de juiste manier aan de auto monteert. In Nederland gelden er namelijk een aantal regels voor het vervoeren van fietsen met een fietsendrager. De volgende regels gaan specifiek over het plaatsen van een fietsendrager op de trekhaak van een auto.

Auteur: Valerie van Engelenhoven

Een zevenzitter

Alle zes en zeven zitters op een rij. Lees onze tips voor het kopen van de juiste zes- of zevenzitter

Auteur: Mirjam Groenestein

Snelheid

Het vermogen of het koppel? Finnik zocht het voor je uit.

Auteur: Mirjam Groenestein

Klaar voor wintersport?

Je hebt de koffers gepakt en bent klaar om op wintersport te gaan. Maar heb je er wel aan gedacht om de onderstaande spullen mee te nemen in je auto?

Auteur: Mirjam Groenestein

-->