Wat zoek je precies?
Sluit menu y

Door: Marlijn Pruim

Auto uitlenen

Is je auto verzekerd als je hem uitleent?

Je beste vriend vraagt of hij je auto mag lenen. Hij wil een dagje weg of moet naar de bouwmarkt om een paar emmers verf te halen. Natuurlijk, geen probleem! Maar wat als je vriend betrokken raakt bij een aanrijding of je auto per ongeluk parkeert tegen een muurtje? Vergoedt je autoverzekeraar de schade dan nog wel? Dat hangt ervan af. Voorkom problemen en spreek alles van tevoren goed af. Want een ongelukje is zo gebeurd.

Schade aan een andere auto

In principe maakt het voor je verzekeraar niet uit of jij of iemand anders in je auto rijdt. Als je vriend bijvoorbeeld een flinke kras maakt in een andere auto, keert de verzekeraar de schade uit. Dit valt gewoon onder de WA-dekking. Een autoverzekering met een WA-dekking vergoedt alleen schade aan andere auto’s. Let op: leen je je auto uit voor langere tijd, bijvoorbeeld aan iemand die op vakantie gaat? Dan moet je dat even doorgeven aan je verzekeraar.

Een deuk in je eigen auto

Als je je auto uitleent en je vriend brengt hem terug met een flinke deuk erin, is het een ander verhaal. Welke schade je dan vergoed krijgt, hangt af van hoe je bent verzekerd. Als je bij het afsluiten van je verzekering hebt gekozen voor alleen een WA-dekking, dan keert de verzekeraar schade aan je auto niet uit. Het maakt dan geen verschil of je zelf in de auto reed of iemand anders. Heb je alleen een WA-verzekering en wil iemand je auto lenen? Bespreek dan van tevoren wie wat betaalt als je auto beschadigd raakt. Sommige mensen denken dat je zulke schade kunt verhalen op een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering, maar dat is niet zo.

Allrisk autoverzekering?

Nieuwere of duurdere auto’s zijn vaak beperkt of volledig casco (allrisk) verzekerd. Heb jij ook zo’n cascoverzekering voor je auto? In dat geval vergoedt je verzekering ook schade aan je eigen auto als een vriend reed. Een hele geruststelling! Maar er zit wel een addertje onder het gras: het eigen risico dat geldt bij schade. Leen je je auto uit, spreek dan af wie het eigen risico betaalt als er een ongelukje gebeurt.

Schadevrije jaren

Elke schadeclaim heeft gevolgen voor je schadevrije jaren. Ook dan maakt het niet uit of jij of een vriend achter het stuur zat en wat voor verzekering je hebt. Probeer daarom altijd in te schatten hoe ernstig de schade is. Valt het wel mee? Dan kan het een goed idee zijn om de schade niet te verhalen op de verzekering, maar de persoon die in je auto reed de kosten te laten betalen. Zo kun je je no-claimkorting en aantal schadevrije jaren houden. Maak hier van tevoren wel duidelijke afspraken over.

Uitleenverzekering

Gelukkig is er nog een andere mogelijkheid om financiële rampen en knallende ruzies te voorkomen. Laat je vriend, overbuurman of wie dan ook die je auto wil gebruiken een tijdelijke autoverzekering afsluiten, bijvoorbeeld Gappie. Dat is wel zo’n prettig idee voor zowel jou als de persoon die in je auto rondrijdt!

Lees meer:

Tips voor het gebruik van het Finnik Autorapport

Het Finnik Autorapport geeft veel informatie over een auto. Welke informatie is relevant als je een auto wilt kopen? Finnik helpt je.

Auteur: Mirjam Groenestein

All season banden

All season banden zijn de laatste jaren steeds beter geworden. Is het tijd voor de omslag? Finnik zocht het voor je uit.

Auteur: Xander Smit

Finnik Hitteplan

Het ziet er naar uit dat een hittegolf is aangebroken. Tijd om voorzorgsmaatregelen te treffen, ook in de auto! Houd daarom rekening met het volgende:

Auteur: Valerie van Engelenhoven

Auto fietsendrager

Gaan de fietsen mee op vakantie? Zorg er dan wel voor dat je de fietsendrager op de juiste manier aan de auto monteert. In Nederland gelden er namelijk een aantal regels voor het vervoeren van fietsen met een fietsendrager. De volgende regels gaan specifiek over het plaatsen van een fietsendrager op de trekhaak van een auto.

Auteur: Valerie van Engelenhoven

Een zevenzitter

Alle zes en zeven zitters op een rij. Lees onze tips voor het kopen van de juiste zes- of zevenzitter

Auteur: Mirjam Groenestein

Snelheid

Het vermogen of het koppel? Finnik zocht het voor je uit.

Auteur: Mirjam Groenestein

-->