Bandenspanning

De bandenspanning regelmatig controleren is van belang omdat er continu een beetje lucht ontsnapt uit de band. Een lage bandenspanning is slecht voor het brandstofverbruik, slecht voor de wegligging en een zachte band wordt sneller heet waardoor je kans loopt op een klapband. Maar ook met een te hoge bandenspanning rij je niet veilig. De band kan dan slecht contact maken met de weg en slijt sneller.

Om de juiste spanning te vinden kan je kijken in de dorpel, het instructieboekje of de tankdop van de auto. De gemiddelde bandenspanning ligt meestal tussen de 2,2 en 2,5 bar. Of jouw band de juiste bandenspanning heeft, kan je het beste opmeten wanneer de banden koud zijn. Als je warme banden krijg je namelijk een hogere spanning omdat de lucht dan is uitgezet.

Is de auto zwaar beladen? Bijvoorbeeld voor een vakantie. Dan is het verstandig om de bandenspanning iets hoger te doen dan gemiddeld. Vaak vind je de bandenspanning voor beladen rijden ook terug in de tankdop, dorpel of het instructieboekje van de auto.