Auto innovaties met impact

De auto industrie innoveert


Er gebeurt zoveel tegelijkertijd dat het bijna niet meer bij te houden is. Van hoe je een auto koopt tot hoe je de auto gebruikt, alles verandert. Van diesel schandalen en milieuzones naar elektrische voertuigen. Van zelfrijdende auto’s naar dongels en kastjes in de auto die informatie bijhouden en opslaan over de staat van de auto en de onderdelen maar ook over het rijgedrag van de bestuurder. Apps die je helpen een goedkope parkeerplek te vinden en betalen. Deelauto’s, private lease en online je volgende auto kopen met hetzelfde gemak als waarmee je een spijkerbroek koopt en ook weer inruilt als hij niet voldoet.

Lees hieronder over verschillende innovaties en krijg een idee waar het naartoe gaat in de auto industrie. Wat mag je verwachten in de nabije toekomst en waar kan je nu al van profiteren.

Een naadloze online koopervaring


Hyundai biedt in de Verenigde Staten een ‘Amazon’ achtige online koopervaring aan waarbij de klant alle prijzen en kosten duidelijk inzichtelijk krijgt, zelf de auto kan samenstellen, direct een lening voor de auto kan aanvragen en een proefrit inplannen waarbij de auto thuis of op het werk voorgereden wordt. Hyundai zorgt daarnaast voor een volledig afgestemde online en offline ervaring. Als de online klant bij de dealer komt, is alle informatie die online is ingevoerd, direct beschikbaar. Zo hoeft de klant niet opnieuw alle formulieren in te vullen. Bovendien kan de auto binnen drie dagen na de koop tegen het volledige bedrag geretourneerd worden mits er niet meer dan 300 mijl mee gereden is.

In Nederland kan je online een auto kopen bij Bynco. Het aanbod bestaat vooral uit jonge occasions. Bij elke auto wordt een onafhankelijk keuringsrapport geleverd. De prijzen zijn transparant. Ze bieden totaalprijzen met minimaal 180 dagen garantie, een volle tank en gratis thuis bezorgd. Als je de auto binnen twee weken retourneert, kan je het aankoopbedrag terugkrijgen mits je niet meer dan 200 kilometer hebt gereden.

Apps die het autorijden en onderhouden eenvoudig maken


Ford heeft met Fordpass een app gebouwd, helaas op dit moment alleen in de VS en Canada te gebruiken, waarmee je bijvoorbeeld je auto op afstand kunt starten en dus al kunt laten voorverwarmen voordat je in de winter je auto instapt. Daarnaast kan je met de app onder andere een parkeerplaats vinden en betalen, een tankstation vinden dat past bij jouw wensen, de staat van de auto in de gaten houden en service- en onderhouds herinneringen krijgen. Het is tijdens het schrijven van dit artikel nog onduidelijk wanneer deze service in Nederland beschikbaar is.

In Nederland hebben we nu al wel de app Ulu. Ulu helpt bij het vinden en betalen van een parkeerplek en bij het navigeren. De app weet wanneer je auto onderhoud of reparatie nodig heeft. Je kunt foutcodes opzoeken en ook biedt de app automatische ritregistratie, file- en flitsinformatie en persoonlijke tips op basis van je rijgedrag om zuiniger en veiliger te kunnen rijden.

Onderhoud voor de deur


Tesla’s auto’s zijn ‘connected’. Ook in Nederland. Daarmee kan Tesla software updates uitvoeren als de auto bij jou in de garage staat. Ook heeft Tesla mobiele onderhoudsteams die bij je langs kunnen komen om onderhoud uit te voeren. En binnenkort is het mogelijk om online een afspraak in te plannen als je auto echt naar de garage moet voor onderhoud.

Berijders van andere automerken hebben in Nederland ook mogelijkheden om online schadecalculaties aan te vragen of reparatie en onderhoud in te plannen. Fixico bijvoorbeeld biedt de mogelijkheid om via de app of website een schadecalculatie te laten berekenen door verschillende aanbieders. Online onderhoud met een gegarandeerde prijs kan ingepland worden bij mijngarage.nl. Zij werken met 1500 garages door heel Nederland, met voldoende beoordelingen van klanten over individuele garages zodat inzichtelijk is wie kwaliteit levert en afspraken nakomt.

Voor autorijders wordt het zo steeds eenvoudiger een auto te kopen, rijden en onderhouden. Dit is innovatie die het leven daadwerkelijk gemakkelijker maakt. Ken jij andere innovaties of innovatieve bedrijven in de auto industrie waar jij goede ervaringen mee hebt? Laat het ons weten op hallo@finnik.nl en mogelijk schrijven we erover in een volgende blog.