Wat zoek je precies?
Sluit menu y

Door: Mirjam Groenestein

De automarkt in 2017

We hebben 1073 Nederlanders ondervraagd over hun auto plannen in 2017. Lees hieronder wie in 2017 de autokopers zijn, wat de redenen van koop zijn en welke brandstof het meest populair is.

De autokoper in 2017 

Bijna 14% van de Nederlandse autobezitters zegt in 2017 zeker een auto te gaan kopen. Nog eens 21% overweegt een auto te kopen en 29% zegt alleen als het nodig is een auto te kopen in 2017. Vrouwen zijn minder geneigd een auto te kopen dan mannen. De grootste groep respondenten die zeggen zeker een auto te kopen in 2017 valt in de leeftijdsklasse van 35-44 jaar.

Koopintentie 2017 Koopintentie 2017

Gunstige inruilwaarde veel voorkomende reden

De meest genoemde redenen om een nieuwe auto aan te schaffen zijn verandering van het autogebruik (40%), de gunstige inruilwaarde (25%) en groot onderhoud op komst (15%). Deze laatste reden wordt beduidend meer door vrouwen genoemd dan door mannen.

Men blijft benzine rijden

Een ruime meerderheid, bijna 65%, wil een benzine auto kopen. Ongeveer 21% wil diesel rijden, met name de werkende automobilist in de leeftijd van 25-64. Opvallend is dat LPG relatief populair is onder vrouwen en in de leeftijdsgroep 55-64 jaar. Volledig elektrische auto’s zijn het meest populair onder 65 jaar en ouder. De (plugin) hybride is het meest gewild in de leeftijd van 18-24 jaar. Mensen in de stad kiezen vaak voor benzine(78%), in het dorp wordt vaak gekozen voor benzine (55%) of diesel (29%) en in de buitengebieden kiest men net zo vaak voor benzine (31%) als LPG (31%).

Eigen bezit nog steeds belangrijk

Vooral meer mannen in de leeftijd tot 55 jaar zijn van plan een tweedehands auto te kopen in plaats van een nieuwe auto. In stad en dorp kiest ongeveer 30% voor een nieuwe auto, in de de buitengebieden is dat slechts 11%. Tweedehands auto’s zijn daar beduidend populairder. Het merendeel, 83% wilt de auto zelf bezitten. Relatief meer vrouwen (12%) dan mannen willen hun auto privé leasen. Prive lease is vooral onder jongvolwassenen tot 24 jaar en inwoners van de buitengebieden populair. Zakelijke lease is met name een optie in de leeftijd van 25-54 jaar. Het percentage mannen en vrouwen dat zakelijk wilt leasen verschilt nauwelijks van elkaar.

Lees meer:

Tips voor het gebruik van het Finnik Autorapport

Het Finnik Autorapport geeft veel informatie over een auto. Welke informatie is relevant als je een auto wilt kopen? Finnik helpt je.

Auteur: Mirjam Groenestein

All season banden

All season banden zijn de laatste jaren steeds beter geworden. Is het tijd voor de omslag? Finnik zocht het voor je uit.

Auteur: Xander Smit

Finnik Hitteplan

Het ziet er naar uit dat een hittegolf is aangebroken. Tijd om voorzorgsmaatregelen te treffen, ook in de auto! Houd daarom rekening met het volgende:

Auteur: Valerie van Engelenhoven

Auto fietsendrager

Gaan de fietsen mee op vakantie? Zorg er dan wel voor dat je de fietsendrager op de juiste manier aan de auto monteert. In Nederland gelden er namelijk een aantal regels voor het vervoeren van fietsen met een fietsendrager. De volgende regels gaan specifiek over het plaatsen van een fietsendrager op de trekhaak van een auto.

Auteur: Valerie van Engelenhoven

Een zevenzitter

Alle zes en zeven zitters op een rij. Lees onze tips voor het kopen van de juiste zes- of zevenzitter

Auteur: Mirjam Groenestein

Snelheid

Het vermogen of het koppel? Finnik zocht het voor je uit.

Auteur: Mirjam Groenestein

-->