De kilometerstand terugdraaien

De kilometerstand terugdraaien, gebeurt dat nog steeds?


Vroeger lag het gevaar van een teruggedraaide kilometerteller bij het kopen van een tweedehands auto altijd op de loer. Nu we in het digitale tijdperk leven denken veel mensen dat dit niet meer mogelijk is…

Helaas blijkt dit niet waar. Het gevaar van te weinig kilometers op de teller is er nog steeds. Gelukkig kun je je er tegenwoordig wel goed tegen wapenen!

Kilometerstand terugdraaien erg lucratief


Voor de verkoper kan het terugdraaien van de kilometerstand zeer lucratief zijn. Een tweedehands auto met 100.000 kilometer minder op de teller is soms wel drie keer zoveel waard. Helaas is het voor de koper extra nadelig: je betaalt te veel en je auto is minder goed dan je denkt. Je wordt gewoon bedonderd!

Logisch dat het terugdraaien van de kilometerstand vanaf 1 januari 2014 strafbaar is in Nederland. Het gros van de autodealers sjoemelt natuurlijk niet, maar het gebeurt nog steeds.

Tip: lees meer over het controleren van de tellerstand.

Auto kopen? Check de tellerstand


Een gewaarschuwd mens telt voor twee en zo is het ook bij het voorkomen van het terugdraaien van de kilometerstand. Het digitale tijdperk maakt het gelukkig mogelijk om de kilometerstanden goed vast te leggen. Vanaf 1 januari 2014 houdt de RWD de kilometerstanden landelijk bij.

Hierdoor kan je als consument eenvoudig de kilometerstand controleren. Ga je een auto kopen vraag dan het Finnik Autorapport aan. Hierin kan je tellerstand-check doen. Zo weet je zeker dat de tellerstand niet is teruggedraaid.

Waar op letten?


Naast het checken van de kilometerstand, is het slim om ook op de volgende punten te letten:

  •      Is de auto een import auto? Van import auto’s zijn de kilometerstanden meestal onbekend

  •      Is de kilometerstand te mooi om waar te zijn?

  •      Doe je zaken met een betrouwbare dealer?


Kilometerstand corrigeren


Als je googelt op ‘kilometerstand terugdraaien’ kom je veel bedrijven tegen die het corrigeren van de kilometerstand aanbieden. Dit is bijvoorbeeld nodig als er eerder gesjoemeld is met de kilometerstand of als de teller kapot is.

Als het goed is zijn deze bedrijven hiervoor door het RDW bevoegd. Dit legaal terugdraaien is aan regels gebonden en de wijzigingen worden direct online doorgegeven. Zo kan de RDW alles goed bijhouden en controleren. Bron: RDW

Finnik Kenteken app


Welke tweedehands auto je ook gaat kopen, met de Finnik Kenteken app krijg je inzicht in heel veel data. Naast een kilometerstand check vind je er ook informatie over de huidige waarde, apk-vervaldatum, het aantal vorige eigenaren en nog veel meer. Zo weet je precies wat je koopt!