De miskopen van Fleur

Koop je nieuwe auto met hart én hoofd


Heb jij ook een zwak voor bijzondere auto’s? Een aparte Volkswagen Kever, een rode Alfa Romeo, een leuke Fiat 500 of een stoere BMW. Als je hem ziet, gaat je hart al sneller kloppen. En je kunt je er helemaal in verliezen. Maar pas op bij de aankoop van een nieuwe auto! Hij moet natuurlijk wel rijden zonder gebreken. En alle belangrijke functies moeten het gewoon doen. Hoe voorkom je een miskoop? Je kan leren van de fouten van anderen.

Paarse Volkswagen Kever 1303


Fleur kocht haar eerste auto nadat ze was afgestudeerd. Ze zag een advertentie in de krant staan van een Volkswagen Kever, paars met koeien bekleding. Helemaal geweldig dacht zij. De auto werd te koop aangeboden door een particulier. Ze ging kijken samen met een vriend die, net als zij, ook niet zoveel van auto’s wist. Bij de proefrit reed de auto goed en ze vond het zo’n fantastische auto dat ze hem direct kocht. Voor haar eerste baan reed ze elke dag door de Maastunnel in Rotterdam. Op het laagste punt in de tunnel aangekomen, hield de auto er regelmatig mee op. Geen garage kon het probleem ontrafelen. Misschien was het de benzinetoevoer die bergafwaarts weg viel. Of mogelijk de accu. Door de vele problemen met de auto voelde ze zich niet meer veilig. Na een jaar heeft ze hem voor de helft van de prijs verkocht aan een Kever liefhebber, waarbij ze overigens wel duidelijk heeft gemaakt dat de auto gebreken had.

Rode Alfa Romeo 33


Opnieuw had Fleur een nieuwe auto nodig. Dit keer had zij haar oog laten vallen op een rode Alfa Romeo 33. Er stond ‘maar’ 140.000 km op teller. Dus wat kon er mis mee zijn? En twee miskopen achter elkaar, dat overkomt je toch niet. Bij de proefrit reed de auto goed. Ze had nu een vriend meegenomen die wel wat meer wist van auto’s. Hij was niet overtuigd van de staat van de auto. Maar de prijs was € 1500,-. Daar kon je je niet aan miskopen. En het was wel een rode Alfa Romeo 33! Een klassieker. Maar helaas, twee miskopen na elkaar kan voorkomen. De Alfa Romeo moest na drie maanden naar de schroothoop omdat hij niet meer veilig rond kon rijden. Dan is €1500,- voor drie maanden toch wel veel geld.

Hoe voorkom je een miskoop?


Fleur heeft veel geleerd van haar miskopen. De emotie bij de aankoop van een auto telt zwaar mee. Wees je ervan bewust dat je hart zo’n grote rol speelt in je beslissingen. Zorg dat je iemand bij je hebt, die je kan helpen met de afweging op rationele aspecten. En neem je tijd voor de beslissing. Kies verstandig met je hart.

Daarnaast heeft Fleur nog meer tips:

  • Voor de proefrit van de Volkswagen Kever was de auto ingereden door de verkoper. De auto was al warm toen ze met de proefrit begonnen. Als je een auto met warme motor tegenkomt bij een proefrit, is dat reden voor nader onderzoek. Laat de auto dan extra goed nakijken door een expert.

  • Neem een expert mee of laat een aankoopkeuring doen. Ken je niemand met verstand van auto’s, kijk dan op mijnautocoach.nl of ga voor een aankoopkeuring naar een garage die je vertrouwt.

  • Check het aantal eigenaren in het Autorapport van Finnik. Een auto met veel eigenaren is reden voor nader onderzoek.

  • Kijk in het Autorapport naar zwakke punten van de auto en de APK reparatiepunten van het kenteken. Geef die onderdelen extra aandacht bij de proefrit en bij een aankoopkeuring door je meegebrachte expert of bij een garage.


En lees ook onze tips in de blog 'Voorkom een miskoop'.