De occasion van het jaar

Hoe heb je het jaar met de Finnik Mini ervaren?


Ik ben ontzettend blij dat ik de Mini heb gewonnen. Het is erg fijn geweest om de Mini te hebben en het heeft me op veel leuke plekken gebracht. Het gemak van een extra auto is erg hoog, dus de meeste tijd heb ik een luxe probleem gehad. De afgelopen maand heb ik vanwege een baanwissel echter mijn andere auto in moeten leveren, en werd de Mini mijn tijdelijke, vaste auto. Misschien komt het ook omdat de auto nieuw is, maar er zijn 0 gebreken geweest en de auto rijdt heerlijk!



Wat zijn de top 3 voordelen en top 3 nadelen van de Mini?


De top 3 voordelen van de Mini zijn voor mij de ruimte die je voorin hebt, de ingebouwde navigatie en het gemak van rijden. De top 3 nadelen aan de andere kant zijn het gebrek aan laadruimte, het relatief gezien onzuinige verbruik en de ‘kleine’ voorruit; als je voor een stoplicht staat, moet je echt helemaal naar voren gaan hangen in de auto wil je het stoplicht überhaupt kunnen zien. Dit laatste nadeel heeft daarentegen weer het voordeel dat ik niet makkelijk last heb van de straling van de zon.



Hoe ga je nu verder zonder de Mini?


Als ik de Mini inlever heb ik geen auto meer. Ik ben nu op zoek naar een eigen auto, maar heb tot nu toe nog niks kunnen vinden. Ik heb al naar wat verschillende sites gekeken, waaronder de Finnik site, maar ik mijn 2e hands pareltje nog niet tegen gekomen.



Wat voor auto rijd je? En wat zijn de verschillen met de Mini? 


Nou ja, op dit moment heb ik dus geen auto, maar ik heb voorheen een Ford Fiesta 1.6L Econetic Turbo Diesel gereden. Het grootste verschil met de Mini is eigenlijk de complete indeling van de auto. De Ford heeft daarbij mijn voorkeur. Deze heeft meer beenruimte achterin, is 5-deurs (maar dat ligt puur aan de uitvoering) en heeft meer laadruimte achterin. Heel eerlijk vind ik de Fiesta veel praktischer dan de Mini.
Ook qua rijgemak schelen de Mini Cooper One en de Ford Fiesta veel van elkaar. De Mini trekt lekker op, heeft een 6e versnelling, en heeft een vrij stugge vering. De Fiesta (1.6L turbo diesel) trekt ook goed op, heeft echter geen 6e versnelling en de vering is soepeler. Persoonlijk vind ik de vering van de Mini prettiger.
Verder zijn er verschillen in afwerking:
- de Mini heeft een verstelbare armsteun voorin, die tevens functioneert als opbergvakje;
- de Mini heeft ook 3 diepe fleshouders. Dit had de Fiesta ook, maar hier waren 2 van de 3 vakken vrij ondiep, waardoor flesjes vaak omvielen;
- een ding wat ik echt heb gemist in de Mini is een CD-speler. Misschien is dat te ouderwets, maar ik koop en luister graag nog CD’s van bands die ik goed vind.



Zou je in de toekomst een Mini aan willen schaffen?


Nee. Heel kort eigenlijk, maar nee, ik zou geen Mini aan willen schaffen. Hij rijdt heerlijk, dus daar ligt het absoluut niet aan. Maar het is gewoon geen praktische auto, je hebt weinig laadruimte en de achterbank lijkt er meer voor de vorm te zitten dan dat passagiers achterin echt beenruimte hebben.. Als 2e auto zou ik Mini wel kunnen overwegen, maar daarvoor is Mini ook weer erg duur. Dus al met al denk ik niet dat ik in de toekomst een Mini zal aanschaffen.



Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt met de Mini?


Die keer dat we lekker off-road gingen crossen! Nee grapje, daar lijkt het me absoluut geen auto voor. Wel heb ik echt genoten van de dagtripjes. Een van de eerste keren dat ik echt weg ging met de Mini, zijn we naar Dierenpark Emmen gereden, toen het nog op de oude locatie was. Dat was voor mij een flink eind rijden (vanuit Boxtel), dus ik heb toen lang in de auto mogen zitten. En na een lange dag wandelen door het Dierenpark vonden we de auto super gemakkelijk terug vanwege de kleur van het dak! Daarna is gebleken dat de passagiersstoel ook erg goed gebruikt kan worden om een dutje te doen.



Wat is de meest verre locatie waar je bent heengereden?


Ik ben niet naar hele verre bestemmingen geweest met de Mini. Ik denk dat Blankenberghe het verst is geweest. Verder ben ik naar Gent, Antwerpen, Arnhem, Utrecht en Emmen geweest. Dat valt qua afstanden op zich nog mee dus.


Ik heb nog overwogen om naar Duitsland te gaan, maar hiervoor had ik een Umweltsticker nodig en dat was allemaal vrij kort dag en zou ik de Mini nog maar een maandje hebben. Uiteindelijk ben ik toen iets anders gaan doen. (*Ik weet inmiddels dat je een Umweltsticker bij Eindhoven Airport kan kopen, dus het had op de dag zelf nog gekund).




Hoeveel km heb je met de Mini gereden?


Ik heb in een jaar tijd ongeveer 9000km gereden met de Mini. De tijd vliegt voorbij. Waar de Mini eerst voornamelijk werd gebruikt als tweede auto en voor dagtripjes, heb ik de Mini op het einde ook dagelijks gebruikt voor werk. Voor beide dingen is de Mini prima geschikt.



Zou je een Mini aanraden aan je vrienden of familie?


Dat weet ik niet. De Mini heeft veel voordelen, en is eigenlijk zeker aan te raden. Maar voor mij weegt het wel zwaar mee dat de auto niet bepaald zuinig rijdt, en dat deze nogal onpraktisch is voor bijvoorbeeld boodschappen doen. Het ligt er denk ik aan wat iemand zoekt, of ik Mini zou aanraden.


Wel zou ik ze verwijzen naar de Finnik website om een auto te zoeken, wie weet staat hun pareltje daar tussen!


IMG-20160418-WA0012