Biedt jouw auto hulp bij het remmen?

Wat doet ABS?


Het anti blokkeer systeem zorgt ervoor dat je wielen blijven draaien als je remt. Hierdoor kan je blijven sturen. ABS werkt alleen als je hard remt. Trap zowel de rem als de koppeling in.

Tip: Bijna elke auto heeft tegenwoordig een Anti Blokkeer Systeem, ABS. Wil je zeker weten of je auto ABS heeft? Check dan het Finnik Premium Autorapport onder opties en accessoires.

Wanneer werkt ABS goed?


ABS werkt goed bij een noodstop of als je remt in een bocht.

Wanneer werkt ABS niet goed?


Bij remmen op natte of gladde ondergrond of bij remmen op grind kan een auto zonder ABS sneller stilstaan. Als je wel ABS op je auto hebt, houdt op deze ondergronden dan rekening met een langere remweg.

Wat is adaptive cruise control?


Cruise control is een mechanisme dat je auto op een vast aantal kilometers per uur laat rijden. Je stelt zelf in dat de auto bijvoorbeeld op 100 kilometer per uur blijft rijden. Alleen als het verkeer voor je langzamer rijdt dan de snelheid die je hebt vastgesteld, dan rijdt je auto met cruise control tegen je voorganger op als je niets zelf doet. Heb je adaptive of intelligent cruise control, dan remt je auto zelf af. Dit kan een deel van de kop-staart botsingen voorkomen wordt gezegd. Adaptive cruise control werkt met een sensor voor op de auto. De sensor zorgt ervoor dat de auto remt of accelereert op basis van de snelheid, het snelheidsverschil met de voorganger en de afstand tot de voorganger.

Wanneer werkt Adaptive cruise control?


De meeste cruise control systemen werken tussen de 30 km en 200 km per uur. Sommige mensen vinden het fijn deze optie te gebruiken in de file. Check dan goed of het systeem het doet vanaf 0 km per uur, dat maakt het filerijden een stuk relaxter.

Wat is active city break, automatic emergency break, intelligent emergency break, Active City stop of City Safety?


De genoemde systemen zijn allemaal vormen van automatische remsystemen. De verschillende automerken hebben er bijna allemaal een andere naam aan gegeven. De systemen werken over het algemeen met een lasersensor aan de voorkant van de auto. De sensor kijkt ver vooruit en kan een waarschuwing geven of remt automatisch en (indien mogelijk) geleidelijk af. Indien een botsing onvermijdelijk lijkt, zal het systeem automatisch remmen. Niet elke auto is uitgerust met dit systeem, het wordt wel steeds gebruikelijker.

Wanneer werkt een automatisch remsysteem?


Het systeem treedt in werking bij snelheden tot 30 kilometer per uur. De meest moderne systemen kunnen ook al hogere snelheden aan.