Een tweedehands elektrische auto kopen

De voor- en nadelen van tweedehands elektrische auto's


In 2017 komt een groot aantal elektrische auto’s uit de lease. Dit betekent dat het aanbod op de occasionmarkt flink toeneemt. Ben jij je aan het oriënteren op het kopen van een tweedehands elektrische auto? Of twijfel je nog? Lees hieronder de belangrijkste voor- en nadelen van elektrisch rijden.

De hoge aanschafprijs van nieuwe elektrische auto’s is voor veel consumenten een struikelblok. Met de komst van betaalbare occasions wordt de overstap naar elektrisch rijden een stuk interessanter. Gaan de voordelen of de nadelen de doorslag geven?

Voordelen van elektrisch rijden


Elektrisch rijden is economisch aantrekkelijk. De maandelijkse lasten van een elektrische auto zijn stukken lager dan bij zijn fossiele brandstof slurpende tegenhanger. De grootste voordelen op een rij:

  •      Geen motorrijtuigenbelasting


Om schoon rijden te stimuleren betalen volledig elektrische auto’s geen motorrijtuigenbelasting. Dit scheelt je honderden euro’s per jaar.

  •      Onderhoudskosten lager


Elektrische auto’s hebben veel minder onderdelen dan ‘gewone’ auto’s. De onderhoudskosten zijn daarom veel lager.

  •      Kosten opladen goedkoper


Tanken bij de pomp is aanzienlijk duurder dan het opladen van je accu met stroom. En het kan gewoon via je eigen stopcontact.

  •      Goed voor het milieu


Elektrische auto’s stoten geen schadelijke CO2 uit. Je financieel aantrekkelijke auto is ook nog eens goed voor het milieu.

Wordt je al enthousiast? Lees eerst nog even verder voor je er eentje koopt, er zijn namelijk ook nadelen.

Nadelen van elektrisch rijden


Tegenover de (financiële) voordelen van elektrisch rijden staan helaas ook nadelen. We hebben de belangrijkste op een rij gezet:

  •      Beperkte actieradius


De actieradius van eerste generatie elektrische auto’s is beperkt, gemiddeld zo’n 120 kilometer op een volle accu. Dit is meestal voldoende om op het werk te komen, maar een vakantieauto zal het niet worden.

  •      Opladen van de accu


De meeste elektrische auto’s die op de occasionmarkt komen hebben geen snellader. De accu opladen kost je dan al snel uren. Niet ideaal als je net onderweg bent naar een belangrijke afspraak.

  •      Nog in ontwikkeling


De ontwikkeling van elektrische auto’s is nog lang niet afgerond. Nieuwe modellen met een betere actieradius en snelladers overstromen de markt. Wil je eigenlijk wel een ‘oudje’?

  •      Doorverkoop moeilijker


Omdat de elektrische auto nog in doorontwikkeling is, zal het moeilijker zijn om je auto later weer door te verkopen.

Doen of niet doen?


Of een tweedehands elektrische auto rijden voor jou interessant is, hangt dus af van hoe je de auto gaat gebruiken. Is een beperkte actieradius doorslaggevend? Of zijn het juist de financiële voordelen? Denk hier goed over na tijdens het oriënteren. Maak voor jezelf een lijstje met voor en tegens, dat helpt je bij je besluitvorming.

Finnik Kenteken app


Of je nu voor een tweedehands elektrische auto of een andere occasion gaat, met de Finnik Kenteken app krijg je inzicht in heel veel data. Zoals bijvoorbeeld de huidige waarde, apk-vervaldatum, het aantal vorige eigenaren en nog veel meer. Zo weet je precies wat je koopt!