Garantie op een tweedehands auto. Wat kan je verwachten?

Verwachtingen tweedehands auto


Wat je mag verwachten van een tweedehands auto hangt af van meerdere factoren. Denk daarbij vooral aan:

  • de leeftijd van de auto

  • de kilometerstand (ook in combinatie met het soort brandstof)

  • het merk

  • de prijs

  • de mate van onderhoud

  • de staat van de auto

  • eventuele mededelingen die de verkoper heeft gedaan voordat hij de auto aan jou verkocht.


De mate waarin onderhoud en reparaties aan je tweedehands auto na de koop noodzakelijk zijn, is dus afhankelijk van meerdere factoren.

Waar heb je recht op?


De wet- en regelgeving over garanties en conformiteit bij de koop van tweedehands auto’s komt voort uit verschillende wetten. Dit maakt de situatie complex en zorgt vaak voor verwarring. In de basis moet je als consument met het volgende rekening houden:

  1.     Je hebt altijd recht op de wettelijk garantie indien je de auto bij een dealer koopt, zelfs als je hebt getekend voor aankoop zonder garantie. In het algemeen mag je verwachten dat de wettelijke garantie minimaal zes maanden duurt en de belangrijkste onderdelen van de auto dekt die ervoor zorgt dat deze veilig kan rijden. Voorbeelden van deze onderdelen zijn de motor, versnellingsbak en de aandrijving.

  2.     Voor de wettelijke garantie mogen niet apart kosten in rekening worden gebracht, ook niet in de vorm van een afleverpakket

  3.     Indien je toch betaald voor een garantie moet deze meer bieden dan de wettelijke garantie. Dan moet de garantie in de vorm van een verzekering zijn. Informatie over zo’n verzekering vind je onder andere bij Autotrust.


Wat heb je aan wettelijke garantie?


Uit recent onderzoek van Finnik is gebleken dat één op de zeven tweedehands auto’s een miskoop blijkt te zijn, onder andere door onvoorziene reparaties. Garantie beschermt consumenten voor een miskoop en onnodig hoge kosten. Met name in de eerste zes maanden na aankoop van de auto ben je extra beschermd door de wet. In die periode wordt er vanuit gegaan dat het gebrek reeds bestaand was bij de aankoop. Deze bescherming geldt alleen als je jouw auto koopt bij een dealer.

Waar kan je met vragen terecht?


Op de website van garantievragen.nl staat een Garantiechecker waarmee autodealers en consumenten kunnen nagaan of de garantie voldoet aan de huidige standaarden. Garantievragen.nl is een initiatief van Autotrust, marktleider op het gebied van garantieverzekeringen voor occasions. Het platform is opgericht om particulieren en bedrijven te informeren over garanties. “Dit schept duidelijkheid voor iedereen; aanbieders en consumenten”, aldus Harald Bresser, woordvoerder van Garantievragen.nl. Meer informatie over garantie op vervoermiddelen is ook te vinden op Consuwijzer.nl, een informatieve website van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Let in ieder geval goed op bij het aankopen van een tweedehands auto en vraag door naar eventueel bestaande gebreken. Lees ook onze blog over het voorkomen van een miskoop.