Tips voor het gebruik van het Finnik Autorapport

Informatie in het Finnik Autorapport


Het Finnik Autorapport geeft veel informatie over een auto. Dat is leuk als je interesse hebt in auto’s. Je kunt er uit opmaken hoe snel een auto is, wat de nieuwwaarde van een auto is, hoe oud de auto is, op welke brandstof hij rijdt, of hij een automaat heeft, een 4 wheel drive en hoe snel hij kan optrekken. Dat zijn leuke weetjes. Als je overweegt een auto te kopen, dan is meer informatie relevant. Waar kijk je dan naar? En wat betekent de informatie die gegeven wordt? Lees hieronder de belangrijkste onderdelen uit het Finnik Autorapport voor als je overweegt een auto te kopen.

Is de auto een originele Nederlandse auto of is hij geïmporteerd?


In de samenvatting van het rapport staat of de auto geïmporteerd is. Maar ook onder het blokje ‘historie’ kan je zien of de auto geïmporteerd is of Nederlands van origine. Als de datum internationale toelating gelijk is aan de datum nationale toelating, dan is de auto een originele Nederlandse auto. Is de datum nationale toelating een stuk later dan de internationale toelating, dan heb je een zeer grote kans dat het een geïmporteerde auto betreft. Check ook het veld ‘parallel geïmporteerd’. Als de auto geïmporteerd is, dan is er vaak minder informatie beschikbaar omdat onbekend is wat er in het buitenland mee is gebeurd. Ook in het Finnik premium Autorapport kunnen we minder informatie geven. De tellerstand van een recent geïmporteerde auto zal altijd 'geen oordeel' geven omdat het niet bekend is.

Je loopt met een geïmporteerde auto dus wat meer risico. Een geimporteerde auto kan net zo goed kan zijn als een Nederlandse auto. Maar daarvoor moet je net iets meer checken zoals bijvoorbeeld een afgestempeld onderhoudsboekje. Meestal staan bij alle onderhoudsbeurten ook de kilometerstanden waardoor je een idee kan krijgen of het een logisch opgebouwde kilometerstand is. Eventueel kan je de garage in het buitenland waar de auto in onderhoud is geweest even googelen om te kijken of het goede reviews heeft.

Datum aansprakelijkheid kan helpen bij onderhandeling


De datum aansprakelijkheid in het blok ‘historie’ geeft aan wanneer de auto het laatste op een andere eigenaar is overgegaan. Als de laatste eigenaar een autobedrijf is en de datum aansprakelijkheid is een half jaar of langer geleden, dan kan je dit gebruiken in de onderhandeling. De auto staat dan namelijk al een half jaar of langer bij het autobedrijf.

Wat zegt het aantal eigenaren over de auto?


In het basis Finnik Autorapport wordt het aantal eigenaren gegeven particulier of zakelijk. Het aantal autobedrijven wordt daarbij niet meegeteld. Als je de auto mogelijk wilt kopen, is het handig om het premium Autorapport van Finnik aan te schaffen. Daarin kan je zien hoeveel particuliere eigenaren een auto heeft gehad, hoeveel zakelijke eigenaren, hoeveel autobedrijven en hoe lang de auto in het bezit is geweest van elke eigenaar. Als de auto bij meerdere particuliere eigenaren kort in bezit is geweest, dan is dat reden tot verder onderzoek. Vraag dan goed door wat de redenen zijn geweest van de doorverkoop op korte termijn.

Het voertuigstatus overzicht. Wat zegt dat?


In het voertuigstatus overzicht zie je in het Finnik rapport vier onderdelen staan. Het is goed nieuws als bij alle vier de onderdelen staat: ‘geen status geregistreerd’. Dat betekent dat er nooit een ernstige schade (WOK status) is geregistreerd. Dat de auto niet gesloopt of geëxporteerd is geweest en dat de auto nooit vermist of gestolen (ongeldig kenteken) is geweest.  Als bij een onderdeel een periode staat aangegeven betekent dat dat de auto gedurende die periode geregistreerd heeft gestaan als bijvoorbeeld WOK status, vermist of gestolen. Dat is een reden om nader onderzoek te doen en goed door te vragen. Een WOK status hoeft niet heel ernstig te zijn geweest. Maar het blijft op een auto geregistreerd staan en zal daarom altijd worden meegenomen in de prijs als je de auto weer inruilt of verkoopt. Dus houdt daar rekening mee. Als een auto vermist of gestolen is geweest, is onduidelijk wat ermee gebeurt is in die periode. Dus vraag hier goed op door en neem het mee in de onderhandelingen. Lees ook onze informatie over de WOK status.

Let goed op de APK reparatiepunten en APK afkeurpunten


De punten die hier genoemd worden kun je zien als mogelijk zwakke plekken van de auto en van het merk, model. Let hierop dus goed bij de proefrit en laat ze bij een mogelijke aankoopkeuring extra aandacht aan deze plekken schenken.

Wat zeggen de huidige waarde en de nieuwprijs uit het Finnik Autorapport?


In het Finnik premium Autorapport vind je de verkoopwaarde die Autotelex, marktleider in voertuig informatie levert. Deze (huidige) waarde is een schatting op basis van merk, model en leeftijd. Niet meegerekend in deze waarde zijn de staat van de auto, de kilometerstand, het onderhoud, eventuele schades en opties en accessoires. Over het algemeen geldt: hoe minder bekend is van de auto, hoe lager de inschatting van de prijs is. De catalogusprijs of nieuwprijs is gebaseerd op informatie van de importeur. Het is de netto catalogusprijs ten tijde van de eerste tenaamstelling vermeerderd met BTW en BPM. Eventuele extra opties en accessoires zijn hierin niet meegerekend.

Gemiddelde verkoopsnelheid en statistieken


Je kunt in het basis Autorapport zien wat de gemiddelde verkoopsnelheid van dat merk, model is op marktplaats. Bij de statistieken in het premium rapport kan je ook zien wat het gemiddeld aantal stadagen van de auto is. Dat is de verkoopsnelheid bij autobedrijven. Hoeveel dagen staat dat merk, model gemiddeld te koop bij een autobedrijf. Het merk, model dat in 2016 het kortste aantal stadagen had was de Opel Karl met 30 dagen. Dat is een indicatie van de populariteit van het merk, model.

Andere belangrijke velden


Waar kijk je nog meer naar als je een auto wilt kopen?

  • Het verbruik: hoeveel kilometer rijdt de auto op 1 eenheid brandstof.

  • Het gewicht: hoe lichter de auto, hoe minder wegenbelasting je betaalt.

  • De test van Autozine: wat vindt een specialist van het merk model.

  • Opties en accessoires: in het premium rapport staan alle opties en accessoires die toebehoren aan het merk, model, type en uitvoering.

  • De APK datum: is de auto net gekeurd of moet dat nog gebeuren.

  • Kenteken geldig: is het kenteken geldig?

  • Plaats van het vin nummer: waar op of in de auto kan je dat vinden?

  • Vermogen: hoe krachtig is de motor.

  • Topsnelheid: hoe hard kan je maximaal met de auto rijden. Wij geven de maximumsnelheid die is opgegeven door de fabrikant.

  • Transmissie: (semi) automaat of handgeschakeld

  • Brandstof: op welke brandstof rijdt de auto.

  • Taxi: is de auto een taxi geweest.

  • Scm alarm certificaat: heeft de auto een scm alarm certificaat. Een alarm certificaat geeft aan dat de auto goed beveiligd is tegen diefstal.

  • Tellerstandcontrole: hier kun je checken of de auto in Nederland altijd oplopende tellerstanden heeft gehad. Bij recent geïmporteerde auto’s is dit niet te checken.

  • Milieuzone informatie: Check in het gratis rapport of de auto wel alle milieuzones in Nederland en omringende landen mag inrijden. In het premium rapport kan je dit per milieuzone zien en wat je eventueel nodig hebt om de milieuzone in te rijden.