Koop je een nieuwe auto of niet?

Koop je een nieuwe auto of niet?


Als je een andere auto gaat kopen, kies je dan voor een tweedehands auto of een nieuw exemplaar? De kans is groter dat je voor een nieuwe auto gaat als je boven de 40 bent. Dat is de uitkomst van een onderzoek onder de klanten van Independer in de periode 1 januari t/m 31 juli 2017. De meest populaire nieuwe auto in die periode is de Renault Clio, op de voet gevolgd door de Kia Picanto en de Renault Captur.

Mensen boven de 40 jaar kopen vaker een nieuwe auto


Uit het Nationaal Occasion Onderzoek 2017 blijkt dat ruim 80% een tweedehands auto rijdt. De kans dat je een nieuwe auto koopt wordt een stuk groter boven de 40 jaar, blijkt nu uit onderzoek van Independer. Van de autorijders tussen de 41 en 70 jaar koos 4,7% voor een auto uit het bouwjaar 2016 en 2017. Bij de groep van 21 tot 40 jaar is dit percentage slechts 1,5%. Autorijders boven de 40 jaar kiezen dus ruim drie keer zo vaak voor een nieuwe auto.

Veertigplussers zoeken meer zekerheid en lage kosten


Wat zijn de redenen waarom autorijders tussen de 41 en 70 jaar vaker voor een nieuwe auto kiezen:

  •       De meeste autorijders boven de 40 jaar verdienen meer en hebben al wat gespaard. De kinderen gaan uit huis waardoor de maandelijkse lasten dalen. Dat biedt meer mogelijkheid tot de investering in een nieuwe auto.

  •       Hoe ouder de autorijder is, hoe meer schadevrije jaren zijn opgebouwd en hoe minder premie wordt betaald voor de autoverzekering. Deze besparing kan geïnvesteerd worden in een nieuwe auto.

  •       Een nieuwe auto vraagt minder onderhoud en is vaak zuiniger in gebruik. Dit neemt onzekerheid weg en zorgt voor lagere vaste lasten. Het lijkt erop dat mensen boven de 40 deze zekerheid en comfort hoger op hun lijstje hebben staan dan mensen van onder de 40 jaar.


De meest populaire auto onder veertigplussers is de Renault Clio


Meer veertigplussers kiezen voor een nieuwe auto. Maar voor welke auto kiezen ze dan volgens Independer? Dit is de top 5 nieuwe auto’s onder bestuurders van 41 tot 70 jaar:

  1.     Renault Clio

  2.     Kia Picanto

  3.     Renault Captur

  4.     Fiat 500

  5.     Ford Fiesta


Bij autorijders onder de 40 jaar staan naast de Renault Clio, Kia Picanto en Ford Fiesta, de Volkswagen Polo en Seat Ibiza in de top 5.

Betekent een nieuwe auto ook een nieuwe autoverzekering?


Het is aan te bevelen om periodiek te onderzoeken of je autoverzekering nog past bij je wensen en of je nog wel de juiste prijs betaalt. Als je bijvoorbeeld gestopt bent met werken, veel minder kilometers rijdt doordat je dichter bij huis werkt of je rijdt de kleinkinderen steeds vaker rond, dan is het goed om de dekking aan te laten passen aan je nieuwe situatie. Stel jezelf periodiek de volgende vragen:

  1. Past de dekking nog bij je?


Er zijn meerdere type autoverzekeringen met verschillende dekkingen. Niet elke verzekering past even goed bij je nieuwe auto en je nieuwe leven. Maak daarom eens in de zoveel tijd een vergelijking van verschillende autoverzekeringen.

  1. Nieuwwaarderegeling


Voor een nieuwe auto is de nieuwwaarderegeling mogelijk interessant, omdat je dan bij total loss of diefstal in de eerste 3 jaar nadat je de auto hebt gekocht de volledige nieuwwaarde vergoed krijgt.

  1. Betaal geen dubbele pechhulp


Als je een nieuwe auto koopt, krijg je er soms bij de dealer één of meerdere jaren pechhulp bij. Indien je al een pechhulpverzekering had, zorg er dan voor dat je niet dubbel betaalt.

  1. Ingangsdatum autoverzekering


Zodra je de weg opgaat met je nieuwe auto moet je verzekerd zijn. Zorg er daarom voor dat je autoverzekering ingaat voordat je in je nieuwe auto gaat rijden. Zelfs al rijd je van de autodealer naar je huis.

  1. Zeg je vorige autoverzekering op


Als je je auto hebt verkocht, kun je de autoverzekering stopzetten. De meeste verzekeraars vragen naar een vrijwaringsbewijs. Daarmee kan je bewijzen dat de auto niet meer op jouw naam staat. Je ontvangt het vrijwaringsbewijs als je je auto verkoopt of als je hem naar de sloop brengt.

[aanjager id="1"]