Meer dan 80% van de autokopers gaat voor tweedehands

Onderzoek onder autokopers


Een tweedehands auto wordt vooral gekocht omdat je dan ‘een goede auto voor een redelijke prijs’ kunt krijgen. Het beeld dat ‘tweedehands autodealers onbetrouwbaar zijn’ leeft dan ook zo goed als niet. Finnik heeft samen met VWE onderzoek gedaan onder autokopers naar de beslissingen in het koopproces van nieuwe en tweedehands auto’s.

Nieuwe of tweedehands auto?


Uit het onderzoek dat Finnik heeft gedaan onder haar gebruikers blijkt dat meer dan 80% van de autokopers kiest voor een tweedehands auto. Dit is redelijk vergelijkbaar met de marktverhouding nieuw versus tweedehands. Over het algemeen geldt: hoe ouder de autokoper, hoe vaker een nieuwe auto wordt gekocht. Tussen mannen en vrouwen zien we hierbij weinig verschil. Meer dan 90% van de tweedehands autokopers kopen hun volgende auto ook weer tweedehands. Hierbij is geen onderscheid tussen de leeftijdsgroepen en mannen of vrouwen. Het overgrote deel dat tweedehands koopt, blijft tweedehands kopen. De reden dat deze autokopers tweedehands kopen is voornamelijk omdat ze dan een goede auto voor een redelijke prijs kunnen kopen. Veel minder vaak wordt als reden aangegeven dat een nieuwe auto een snelle waardedaling heeft.

De oudere en vrouwelijke nieuwe autokopers blijven vaker nieuw kopen


Een nieuwe auto wordt het meest gekocht vanwege de betrouwbaarheid en omdat de koper dan zelf keuzes kan maken over kleur en opties en accessoires. De oudere en vrouwelijke nieuwe autokopers kopen vaker wederom een nieuwe auto dan de jongere en mannelijke  autokopers. De jongere en mannelijke nieuwe autokoper is eerder geneigd over te stappen naar tweedehands.

Vrienden, familie en kennissen belangrijkste hulp bij keuze auto


De meeste tweedehands autokopers geven aan dat de belangrijkste hulp bij het koopproces van de auto vrienden, familie en kennissen zijn. Daarna volgen al snel de proefrit en het autobedrijf. Deze laatste twee factoren bieden ook de belangrijkste hulp bij het kiezen van een nieuwe auto.

Ongeveer 90% van de autokopers blijft trouw aan het kanaal


Tweedehands auto’s worden het meest gekocht bij de merkdealer en bij het onafhankelijk autobedrijf. Slechts 7% is het (zeer) eens met de stelling dat tweedehands autoverkopers per definitie onbetrouwbaar zijn. Bijna 90% van zowel nieuw als tweedehands autokopers verwacht waarschijnlijk en zeker wel weer bij hetzelfde kanaal te kopen. De redenen die daarvoor genoemd worden zijn de betrouwbaarheid en de prijs. Merkdealers en autohandelaren doen het daarmee dus helemaal niet slecht. Slechts 12% van de tweedehands autokopers koopt bij een particulier. Nieuwe auto’s worden voor bijna 90% bij de merkdealer gekocht.

Privélease speelt nog geen grote rol bij de overwegingen


Zowel bij de nieuwe autokopers (bijna 6%) als bij de tweedehands autokopers (ruim 10%) wordt privélease door een minderheid overwogen. Op de vraag of ze de volgende auto privélease rijden, antwoordt slechts 3,5% positief.

Meer weten?


Wil je meer weten over de tweedehands automarkt? Lees het Nationaal Occasion Onderzoek. Op VWE.nl/noo kan je het complete rapport downloaden.