Milieusticker

Wat is een milieusticker?


Een milieusticker is verplicht wanneer je door een Umweltzone in Duitsland rijdt. Je herkent deze zones aan een verkeersbord met daaronder de kleuren milieustickers die in dat gebied zijn toegestaan. Wanneer je geen sticker hebt, mag je dat gebied ook niet inrijden. Rijdt je zonder milieusticker de Umweltzone in, dan riskeer je een boete.

Welke gebieden behoren tot de Umweltzone?


Umweltzones, ook wel milieuzones, zijn gebieden waar de Duitse overheid sinds 2008 de luchtkwaliteit wilt verbeteren door het verlagen van de uitstoot. Steeds meer gebieden worden umweltzones en gebieden die al een umweltzone zijn worden strenger in het toelaten van auto's met een hogere uitstoot. Voornamelijk Duitse steden behoren tot een Umweltzone, zoals Berlijn en Düsseldorf. Snelwegen behoren niet tot een Umweltzone. Dus als je op doorreis bent naar Oostenrijk of Zwitserland heb je geen mileusticker nodig.

Bekijk hier welke gebieden tot de Umweltzone behoren

Hoelang is een milieusticker geldig?


Een milieusticker is onbeperkt geldig in combinatie met een kenteken. Wanneer je van kenteken verandert heb je een nieuwe milieusticker nodig. Alle gegevens op de sticker moeten te alle tijden overeenkomen met de gegevens van je kentekenbewijs.

Welke milieustickers zijn er?


We kunnen alleen milieustickers leveren voor Nederlandse kentekens. Om de groene sticker op je auto te mogen plakken moet de auto voldoen aan deze voorwaarden:

Groene sticker



  • Benzine, LPG of hybride auto's die voldoen aan uitlaatgasnormen Euro 2, Euro-3 of Euro-4 (meestal vanaf 01 januari 1993)

  • Dieselauto’s die voldoen aan uitlaatgasnormen Euro-4 of Euro-5 (meestal vanaf 1 januari 2006) of Euro-3 en daarna een roetfilter ingebouwd hebben gekregen

  • Auto’s met elektrische aandrijving of een brandstofcel


De milieusticker moet je aan de binnenkant van je voorruit plakken aan de passagierskant.

Hoe kom ik aan een milieusticker?


Vul hieronder je kenteken in en bestel je milieusticker via het Autorapport. Ook kan je makkelijk een milieusticker opvragen met onze Finnik Kenteken app. Voor 16:00 besteld en de sticker wordt die dag nog bij PostNL aangeleverd.

[aanjager id="1"]