Miskoop ervaringen van autokopers

Finnik heeft onderzoek gedaan onder haar gebruikers naar miskopen. Welke ervaringen hebben onze gebruikers met miskopen. Waren het miskopen bij particuliere verkopers of bij autobedrijven? En waarom was het een miskoop? Ook hebben we gevraagd om tips voor het voorkomen van een miskoop. Minimaal één op de twee deelnemers aan het onderzoek heeft één of meer miskopen gedaan. Een miskoop komt daarmee vaker voor dan je zou denken.

De ervaringen van 12 autokopers over hun miskoop zijn beschreven. Je kan de verhalen en tips in drie verschillende blogs lezen. In deze blog worden de eerste vier verhalen en tips over miskopen gedeeld.

Tip: Koop een goed onderhouden auto met onderhoudsboekjes


Geert heeft van een particuliere verkoper een Skoda Octavia gekocht die zeer slecht onderhouden was. Er mankeerde van alles aan. Tijdens de proefrit gingen verschillende lampjes branden. Letterlijk en figuurlijk. In de prijs heeft hij daar natuurlijk rekening mee gehouden. Maar dan blijkt toch goedkoop duurkoop te zijn. De auto had meer gebreken dan Geert van te voren kon vermoeden. De auto is uiteindelijk verkocht omdat de remmen vast zaten. De tip van Geert is dat je beter een goed onderhouden auto kunt kopen met onderhoudsboekjes. Ook al betaal je daarvoor een hogere prijs. Of houd rekening met meer mankementen dan je tijdens de koop kunt vermoeden.

Tip: Neem de tijd voor je beslissing en betrek een expert


Geert heeft een tweede miskoop bij een particuliere verkoper gedaan met een Mercedes Benz E400. Ook met deze auto was van alles mis. De distributieketting was uitgerekt en de luchtvering en stuurpomp waren kapot. De auto had daarnaast nog een kleine schade, kromme velgen, roestplekken en er was maar één sleutel. Niet alle mankementen heeft Geert kunnen opmerken bij de proefrit. Het schadebedrag liep uiteindelijk zo hoog op dat de auto het niet meer waard was. De tip om een dergelijk miskoop te voorkomen is uitgebreid controleren tijdens de proefrit. Kijk van te voren wat modelspecifieke mankementen zijn. Zoek daarvoor informatie op internet op verschillende fora of bij bijvoorbeeld problemcar.nl En als je ergens over twijfelt, neem dan de tijd voor je beslissing. Ook kun je een expert vragen om mee te kijken. Doe een aankoopkeuring of neem een onafhankelijk adviseur mee.

Tip: Laat een onafhankelijke aankoopkeuring doen


Een Finnik gebruiker had een Jaguar gekocht van een autobedrijf. Bij de aankoop werd hem verzekerd dat de auto in orde was. Dit bleek al snel niet het geval te zijn. De auto had een verzakte hemel die was vastgezet met nietjes. Verder werd er onder de voorruit veel roest aangetroffen en bleek de schokbreker defect te zijn. Met deze en andere gebreken is de autokoper naar een schadebedrijf gegaan die de schade zo goed mogelijk heeft verholpen. Helaas voor een hoog bedrag. De tip van deze autokoper is om een aankoopkeuring te laten doen.

Tip: Check op internet de auto op kenteken, het merk-model én het autobedrijf waar je koopt


Een andere Finnik gebruiker heeft een Ford Escort gekocht bij een autobedrijf. Na korte tijd bleek de uitlaat verrot en er bijna onderuit te vallen. Het autobedrijf had daarover niets gemeld en ze gaven geen gehoor na de klachten. Uiteindelijk is de uitlaat eronder uit gevallen. Na reparatie heeft hij de auto ingeruild. Deze autokoper geeft de volgende tips: Doe een uitgebreide proefrit, niet zomaar alles geloven; altijd zelf goed blijven opletten en raadpleeg internet. Check op internet zowel de auto op kenteken, het merk-model als het autobedrijf waar je de auto wilt kopen.

En nog een keer de tips om een miskoop te voorkomen:



  1. Koop een goed onderhouden auto, liefst met onderhoudsboekjes of houd rekening met meer mankementen en dus meer reparatiekosten dan je bij de koop kunt vermoeden.

  2. Zoek informatie op internet over het merk-model auto die je op het oog hebt. Sommige auto’s hebben modelspecifieke problemen die je op internet, onder andere bij problemcar.nl en anders op verschillende merkfora kunt vinden. Check de auto bij de proefrit extra goed op de bekende zwakke onderdelen.

  3. Zoek op internet niet alleen informatie over de auto op kenteken niveau maar zoek ook informatie over het merk-model en informatie en reviews van het autobedrijf

  4. Neem de tijd voor je beslissing. Haastige spoed is zelden goed.

  5. Neem een expert mee bij de proefrit of laat een aankoopkeuring uitvoeren.


Lees ook de ervaring van Fleur en vijf tips om een miskoop te voorkomen.