Miskopen deel 3

 

Finnik heeft onderzoek gedaan onder haar gebruikers naar miskopen. Welke ervaringen hebben onze gebruikers met miskopen. Waren het miskopen bij particuliere verkopers of bij autobedrijven? En waarom was het een miskoop? Ook hebben we gevraagd om tips voor het voorkomen van een miskoop. Minimaal één op de twee deelnemers aan het onderzoek heeft één of meer miskopen gedaan. Een miskoop komt daarmee vaker voor dan je zou denken.

De ervaringen van 12 miskopen zijn beschreven. Je kan de verhalen en tips in drie verschillende blogs lezen. In deze derde en voorlopig laatste blog over miskopen worden de verhalen en tips van vier miskopen gedeeld.

Tip: Zoek op internet informatie en reviews over de autodealer


Michael kocht halverwege 2016 een Opel Vectra bij een autodealer. De auto bleek allerlei technische gebreken te hebben. De motor was op, de elektronica werkte niet goed en het schakelen ging moeizaam. De universele dealer wilde de problemen niet oplossen. Daarom is Michael naar de Opel dealer gegaan. De Opel dealer gaf aan dat de auto al eerder bij hem is geweest. De vorige eigenaar was met dezelfde problemen bij de Opel dealer gekomen en had de auto toen verkocht. Michael kreeg hetzelfde advies. Hij heeft de auto weer verkocht en een andere auto gekocht. Helaas staat de Opel Vectra nu wederom te koop bij dezelfde dealer als waar Michael hem had gekocht.

Tip: Lees testverslagen en op forums over het merk-model dat je op het oog hebt


Jean-Louis heeft een Renault Captur gekocht bij een Renault dealer. Na levering vond hij de kunststof binnenkant te plastic. Na een jaar heeft hij de Captur ingeruild voor de Renault Kadjar.  De tips die hij de autokoper wilt meegeven zijn: Niet te snel beslissen en testverslagen en forums lezen over de auto die je op het oog hebt.

Tip: Let extra goed op de techniek bij sommige auto’s, check op automerk fora de gebreken van het merk-model en bij problemcar.nl


Een andere gebruiker heeft in de jaren 80 een Alfa Romeo gekocht. Het was een nieuwe auto maar hij lekte bijna direct olie. Hij heeft twee keer nieuwe schokbrekers moeten krijgen, had veel roest en is zeven keer opnieuw overgespoten. Na drie jaar heeft hij hem ingeruild voor een Volkswagen. Hij bedenkt zich de volgende keer nog drie keer voordat hij weer een Italiaanse auto koopt.

Tip: Neem de tijd voor de koop van een auto


Een andere autokoper had een Ford Scorpio gekocht van een particuliere verkoper. Binnen enkele weken kreeg hij een dure reparatie voor de kiezen. De stuurbekrachtiging was lek. Hij had de auto snel gekocht bij hem om de hoek omdat hij niet zonder auto kon. Zijn tip is dan ook om de tijd te nemen voor de koop van een auto. Organiseer je vervoer tijdelijk anders zodat je je rustig kunt oriënteren op een nieuwe auto. Haastige spoed is zelden goed.

Bij bovenstaande miskopen zie je dat het loont om veel informatie op internet op te zoeken. Al voor de proefrit ga je op zoek naar informatie over het model. Kijk daarbij ook goed naar het bouwjaar. Check de website problemcar.nl en neem een kijkje op de forums van het merk. Stel daar eventueel je vragen. Vaak willen mensen je helpen en hun ervaring met je delen. Neem alle zwakke plekken van het merk model goed in je op en geef daar extra aandacht aan bij de proefrit. Zoek ook op internet naar ervaringen van autokopers met het autobedrijf waar je zaken mee wilt doen.

Ten slotte hieronder nogmaals de tips op een rij:



  1. Lees testverslagen van het merk-model en kijk op fora naar de sterke en zwakke punten van het merk-model. En kijk daarbij ook naar bouwjaar.

  2. Beslis niet te snel. Neem de tijd voor je beslissing.

  3. Let goed op de techniek bij sommige auto’s. Check de zwakke plekken van het merk-model op internet.

  4. Check naast de informatie over de auto op kenteken en het merk-model ook het autobedrijf op internet. Lees reviews van autokopers over het autobedrijf.

  5. Let altijd goed op bij het kopen van een auto, ook al is het een (bijna) nieuwe auto


 

 

Wil je meer tips om miskopen te voorkomen? Lees onze blogs:

Zo voorkom je een miskoop

Onderzoek: Eén op de zeven auto's is een miskoop

En de twee voorgaande blogs met ervaringen:

Miskoop ervaringen deel 1

Miskoop ervaringen deel 2