Zo voorkom je een miskoop

Met deze vijf tips voorkom je een miskoop!


Finnik heeft onderzoek gedaan onder haar gebruikers naar miskopen. Welke ervaringen hebben onze gebruikers met miskopen. Waren het miskopen bij particuliere verkopers of bij autobedrijven? En waarom was het een miskoop? Ook hebben we gevraagd om tips voor het voorkomen van een miskoop. Minimaal één op de twee deelnemers aan het onderzoek heeft één of meer miskopen gedaan. Een miskoop komt daarmee vaker voor dan je zou denken.

De ervaringen van 12 miskopen zijn beschreven. Je kan de verhalen en tips in drie verschillende blogs lezen. In deze blog worden de verhalen en tips van vier miskopen gedeeld.

Tip: Check het Finnik Autorapport en neem indien mogelijk garantie op je auto


Bennie kocht in 2016 een Mercedes Benz B-klasse van een autobedrijf. Bij de proefrit maakte de auto lawaai. De verkoper zei dat diesels nou eenmaal meer geluid maken. Het was een mooie auto om te zien en mede daarom hebben Bennie en zijn vrouw de auto gekocht. Na korte tijd bleek wat de echte oorzaak van het lawaai was. Dat was een kapot vliegwiel en de koppeling. Voor reparatie moesten de motor en de versnellingsbak eruit waardoor het een zeer kostbare reparatie werd. De verkoper wilde er niets van weten en heeft Bennie met de problemen laten zitten. De tips van Bennie zijn: Neem indien mogelijk garantie op de auto die je koopt en check het Finnik Autorapport.

Extra tip: Lees ook onze blog over garantie op je auto.

Tip: Let goed op bij de proefrit en doe een aankoopkeuring


Een andere autokoper heeft een Opel Astra cabrio gekocht bij een dealer. Bij het rechter voorwiel was een rare reutel te horen bij het optrekken. Na twee keer bij de dealer te zijn geweest was het probleem nog niet verholpen. De auto was toen nog in de garantieperiode. Na de derde keer repareren is het drie maanden goed gegaan. Op dat moment heeft hij een nieuwe auto gekocht, een Volkswagen Golf GTI. Zijn tips zijn: let goed op bij de aankoop en bij de proefrit. Laat de auto keuren door een onafhankelijke partij. Elk goed autobedrijf kan een aankoopkeuring doen. Bijvoorbeeld je eigen autobedrijf om de hoek, een dealer of merkspecialist van het merk/auto die je voor ogen hebt. En zorg voor een garantietermijn.

Tip: Koop bij een merkdealer als je garantie en meer zekerheid wilt


Als je een auto met LPG tank wilt kopen, is het goed opletten. Een autokoper had een Opel met LPG tank gekocht van een particuliere verkoper. De auto bleek altijd alleen maar op LPG te hebben gereden waardoor de brandstofleidingen waren vervuild en de benzinetank vervangen moest worden. De motor verbruikte ook zeer veel olie. Deze Finnik gebruiker heeft uiteindelijk een nieuwe auto gekocht en raad aan om niet van een particulier te kopen maar naar een merkdealer te gaan. Bij een merkdealer krijg je vaak garantie en heb je wat meer zekerheid over de staat van de auto.

Tip: Neem een onafhankelijk expert mee en koop bij een gerenommeerd autobedrijf


Tim is zelf automonteur. Hij heeft een knalgele Seat Ibiza gekocht van een particuliere verkoper. Hij had net zijn rijbewijs en ging dolenthousiast op zoek naar zijn eerste auto. Na veel auto’s en evenzoveel proefritten viel hij als een blok voor de knalgele Ibiza. De eerste avond heeft hij als gelukkige kersverse bezitter vele rondjes gereden tot de koppelingskabel brak. Dat kan gebeuren en aangezien hij zelf monteur is, heeft hij de auto direct gemaakt en een grote beurt gegeven. Na een maand kwamen er steeds meer problemen met de auto zoals bijvoorbeeld het olieverbruik en de versnellingsbak. De vorige eigenaar liet hem, na veel bellen, met zijn knalgele Ibiza in de kou staan. Omdat Tim een automonteur is heeft hij nog wat van de auto kunnen maken. Dat heeft echter te veel geld, tijd en aandacht gekost. De tips van Tim zijn: koop een Finnik Autorapport, koop een auto bij een gerenommeerd bedrijf dat is aangesloten bij de Bovag, en neem een expert mee bij de proefrit.

Uit bovenstaande miskopen blijkt dat een aantal voorzorgsmaatregelen genomen kunnen worden, of je je tweedehands auto nou bij een autobedrijf of bij een particuliere verkoper koopt.

Lees hieronder nogmaals de tips:



  1. Neem indien mogelijk garantie op de auto

  2. Koop een Finnik Premium Autorapport

  3. Let goed op bij de proefrit

  4. Doe een aankoopkeuring of neem een expert mee bij de proefrit

  5. Wil je extra zekerheid: koop dan bij een merkdealer of gerenommeerd autobedrijf aangesloten bij de Bovag en neem garantie


Lees ook deel 1 ervaringen miskopen.