Rijbewijs gehaald?

Dat blijkt uit onderzoek van huurautoverzekering.nl. In het onderzoek hebben ze de regelgeving rondom het behalen en behouden van een rijbewijs in Nederland vergeleken met Duitsland, Frankrijk, Spanje en Groot-Brittanië.

Regelgeving rijbewijs


Uit het onderzoek blijkt dat Nederland de strengste regels heeft als het gaat om het punten systeem en de proeftijd. Waar je bij ons met twee overtredingen je rijbewijs moet inleveren, wordt in de andere landen pas na het verliezen van 8- 12 punten je rijbewijs pas ingetrokken. Daarnaast hebben we, met vijf jaar, in Nederland ook de langste proefperiode nadat je geslaagd bent voor je rijbewijs. Groot-Brittanië en Duitsland hebben twee proefjaren, Frankrijk drie en Spanje heeft zelfs helemaal geen proefperiode.

Dodelijke verkeersongevallen na behalen rijbewijs


Je zou verwachten dat Nederland dan ook de minst dodelijke ongevallen heeft onder jongeren tussen de 18-24 jaar. Maar dat is helaas niet waar. Het aantal dodelijke ongevallen in Nederland is met 17% gemiddeld ten opzichte van de andere landen. Wel verrassend is dat in Spanje, zonder proefperiode, de minst dodelijke ongevallen plaatsvinden onder jongeren.

Aantal dodelijke ongevallen jongeren

(Afbeelding Rijbewijs RDW: CC - Mystic_Mabel)