Stilstaan bij de remmen

Remmen


De remmen van je auto bestaan uit remschijven (of trommelremmen), remblokken en remklauwen. Ze zijn gesitueerd achter alle vier de banden. De remmen aan de voorkant van de auto slijten meestal sneller dan de remmen aan de achterkant omdat de meeste auto’s beschikken over voorwielaandrijving. Hoe snel de remmen slijten is sterk afhankelijk van de rijstijl. Het is niet duidelijk te merken wanneer de remmen versleten zijn. Bij de APK, de grote beurt en de kleine beurt worden de remschijven en remblokken gecontroleerd. Als de remmen versleten zijn, kan het voorkomen dat bij het remmen een rem breekt. Ook kan een rem bij een wiel blijven hangen. In dat geval zal de auto naar één kant getrokken worden. Dit zijn situaties die je bij voorkeur vermijdt.

Welke rijstijl is goed voor de remmen


Hoe voorkom je dat je remmen snel slijten? Als je op een stoplicht af rijdt, laat het gaspedaal dan los en laat de auto rustig uitrijden. Houdt op de snelweg voldoende afstand zodat remmen bijna niet nodig is. Als je afstand houdt van je voorganger kun je vaak voldoende snelheid verliezen door het gaspedaal los te laten. Maar schroom natuurlijk niet om te remmen als het nodig is! En zo heel af en toe is het goed om wat steviger te remmen, zo hou je je remschijven schoon.

Remmen onder moeilijke weersomstandigheden


Als je rijdt onder moeilijke omstandigheden, bij bijvoorbeeld gladheid, harde regen of mist, ga er dan vanuit dat remmen ook lastiger is.

  • Zorg er tijdens die moeilijke omstandigheden voor dat je voldoende afstand houdt

  • Rem bij voorkeur niet onverwacht

  • Rem voldoende af voordat je een bocht neemt

  • Rem bij regen niet onnodig in de bochten om te voorkomen dat de auto over de weg gaat glijden

  • Heb je ABS, houdt dan rekening met een langere remweg bij regen of gladheid

  • Zorg voor tijdige wisseling van zomerbanden en winterbanden. Dit zorgt voor meer grip en een kortere remweg.