Tips voor het kopen van je eerste gezinsauto

Gezinsauto


Gezinsuitbreiding op komst? Beheers de neiging om meteen naar de autodealer te rennen. Oriënteer je goed en stel daarbij telkens de vraag: hoe gaan we de auto gebruiken?

Veiligheid


Kinderen zijn je kostbaarste bezit, veiligheid staat voorop in je zoektocht naar de perfecte gezinsauto. De volgende zaken mogen niet ontbreken in je nieuwe auto:

  •      Centrale deurvergrendeling

  •      EPS

  •      ABS

  •      Kinderslot

  •      Isofix (internationale standaard voor bevestiging kinderstoel)

  •      Makkelijk aan- en uitzetten passagiersairbag


Tip: maak een checklist en neem die mee tijdens proefritten. Finnik heeft al een aantal checklists voor je gemaakt die je helpen tijdens het kijk- en koopproces.

Gebruiksgemak


Met zijn allen ruim in de auto passen, makkelijk bij de achterbank kunnen én ook nog eens bergen bagageruimte. Een 5-deurs is geen overbodige luxe. Je wilt de kinderwagen natuurlijk ook makkelijk mee kunnen nemen. Airconditioning of climate control is ook onmisbaar met kinderen.

Het belangrijkste is: werkt het voor jou? Neem daarom je tijd bij een proefrit. Loop om de auto heen en kijk naar alles wat voor jou belangrijk is. Zo voorkom je irritaties na aanschaf.

Tip: kijk ook eens op onze pagina kind en auto. Hier vind je o.a. de top 5 gezinsauto’s.

Hoe groter de auto, hoe duurder!


Een gezinsauto met heel veel ruimte klinkt ideaal. Maar bedenk wel, hoe groter de auto hoe duurder, met name in het gebruik. De vakantie is vaak de graadmeter voor hoe groot een auto moet zijn. Terwijl je maar een paar weken per jaar op vakantie gaat. Een compactere auto voldoet vaak voor de rest van het jaar. En met een dakkoffer krijg je ook extra bagageruimte. Of huur een grotere auto voor die paar vakantieweken in het jaar.

Een verschuifbare achterbank in een compactere auto kan een oplossing zijn. Je creëert extra beenruimte wanneer je meerdere volwassenen vervoert en extra bagageruimte als je onderweg bent met je gezin.

Tip: maak een proefrit altijd met het hele gezin en de eventuele kinderwagen. Denk ook aan gezinsuitbreiding in de toekomst en het opgroeien van de kinderen.

Nieuw of tweedehands


En ga je voor nieuw of tweedehands? Bereken hoeveel je wilt uitgeven aan de gezinsauto. Ondanks de lagere onderhoudskosten is een nieuwe auto stukken duurder dan een occasion. Kies je voor tweedehands, maak dan gebruik van onze digitale autocheck. Zo krijg je inzicht in belangrijke data over de auto en voorkom je een mogelijke miskoop!