Wat zoek je precies?
Sluit menu y

Door: Mirjam Groenestein

Wat betaal je voor een auto?

Autokosten

Mooie auto’s zijn er voldoende. En er is er altijd wel één die bij je past. Maar kan je hem betalen? Met welke kosten moet je rekening houden? En hoe kan je kiezen tussen eigen bezit of private lease?

Vaste en variabele autokosten

Bij de kosten van een auto wordt onderscheid gemaakt tussen vaste kosten en variabele kosten. Vaste kosten zijn kosten die je elke maand moet betalen en waarmee je het bezit van de auto betaalt. Variabele kosten zijn afhankelijk van het gebruik van de auto en verschillen dus onder andere met de hoeveelheid kilometers die je rijdt.

De vaste kosten van een auto bestaan uit:

  • Waardevermindering of afschrijving van auto
  • Onderhoud
  • Verzekering
  • Motorrijtuigenbelasting of wegenbelasting
  • Rente bij een persoonlijke lening (in 2016 gemiddeld 4,5%)

De variabele kosten bestaan uit:

  • Brandstof
  • Onderhoud
  • Reparaties
  • Banden

Meer prijsverschillen tussen de automerken

De kosten voor auto’s in hetzelfde segment kunnen uiteen lopen. Zo is de prijs van een Kia Rio anders dan de prijs van een Audi A1. Terwijl ze allebei tot het B-segment behoren. Ook de verzekering, wegenbelasting en de kosten voor het onderhoud verschilt per auto. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de Duitse automerken tot de duurste auto’s in onderhoud behoren terwijl de merken Toyota, Nissan en Kia tot de goedkoopste merken in onderhoud behoren. De consumentenbond en het Nibud hebben uitgezocht wat een auto gemiddeld maandelijks kost. Onderstaande bedragen geven je een goed beeld van waar je ongeveer rekening mee moet houden.

Consumentenbond (C)

Nibud (N)

Vaste kosten per maand variabele kosten per maand Totale kosten per maand
Miniklasse (A-segment) zoals een Citroen C1, Seat Mii (8.500km) (C)€250

(N)€149

 

€130

€123

 

€380

€272

 

 

Compacte klasse (B-segment) zoals Audi A1, Kia Rio, Mini. (10.500km)

 

(C)€360

(N)€194

€130

€170

€490

€364

 

Compacte middenklasse (C-segment) zoals Ford Focus, Mazda3 en Volvo V40 (13.500km)

 

(C)€510

(N)€262

€140

€223

€650

€485

 

Middenklasse (D-segment) zoals BMW 4, Volkswagen Passat en Opel Vectra (15.000km)

 

(C)€720

(N)€342

€140

€291

€860

€633

Jouw ideeën over auto’s

Veel mensen hebben aannames over auto’s. ‘Een nieuwe auto is al 15% minder waard wanneer die de showroom uit is gereden’. Of ‘een nieuwe kleine auto is niet veel duurder dan een tweedehands kleine auto’. Ongeacht of die aannames waar zijn, het gaat erom wat voor jou de beste oplossing is. Weet je veel van auto’s, ben je een beetje handig en hou je wel van risico’s nemen, dan zal je een andere keuze maken dan wanneer je niets van auto’s weet en vindt dat een auto er vooral is om je van A naar B te brengen. Als je graag een auto in eigen bezit hebt, lees dan ons blog over de verschillende financieringsvormen. Twijfel je tussen nieuw of tweedehands, vergelijk dan in ons blog de prijzen van een nieuwe auto of jonge occasion.

Als bezit minder belangrijk voor je is

Als je niet veel geeft om eigen bezit en je hebt graag dat zoveel mogelijk geregeld is tegen vaste kosten per maand en de bijkomende zekerheid, dan is private lease een goede optie voor jou. Behalve de brandstof zitten alle vaste en variabele kosten die hierboven genoemd zijn in een vast leasebedrag per maand. De auto is dan op papier niet van jou, maar je kunt er wel naar hartelust mee rondrijden.

Privatelease.com heeft een vergelijking gemaakt van de kosten voor een gebruikte Fiat 500, een nieuwe Fiat 500 en de leaseprijs voor een Fiat 500 met een looptijd van 48 maanden en 15.000 km per jaar.

privatelease.com kosten per maand excl. afschrijving kosten per maand incl. afschrijving
Gebruikte Fiat 500 €225 €309
Nieuwe Fiat 500 €203 €350
Private lease Fiat 500 €226

Leasemaatschappijen kunnen lagere prijzen bieden door in grote partijen in te kopen. Als jij denkt dat private lease goed bij je past, let dan goed op alle voorwaarden. Zo kan het voorkomen dat een bepaalde private lease prijs een goede deal lijkt maar als je de voorwaarden leest, dat je de auto bijvoorbeeld niet mag verhuren via Snappcar of een ander deelplatform. In dat geval kan een hogere leaseprijs uiteindelijk toch weer lager uitvallen. Lees hierover verder op privatelease.com: overzicht van waar je op moet letten als je gaat private leasen.

Lees meer:

Tips voor het gebruik van het Finnik Autorapport

Het Finnik Autorapport geeft veel informatie over een auto. Welke informatie is relevant als je een auto wilt kopen? Finnik helpt je.

Auteur: Mirjam Groenestein

All season banden

All season banden zijn de laatste jaren steeds beter geworden. Is het tijd voor de omslag? Finnik zocht het voor je uit.

Auteur: Xander Smit

Finnik Hitteplan

Het ziet er naar uit dat een hittegolf is aangebroken. Tijd om voorzorgsmaatregelen te treffen, ook in de auto! Houd daarom rekening met het volgende:

Auteur: Valerie van Engelenhoven

Auto fietsendrager

Gaan de fietsen mee op vakantie? Zorg er dan wel voor dat je de fietsendrager op de juiste manier aan de auto monteert. In Nederland gelden er namelijk een aantal regels voor het vervoeren van fietsen met een fietsendrager. De volgende regels gaan specifiek over het plaatsen van een fietsendrager op de trekhaak van een auto.

Auteur: Valerie van Engelenhoven

Een zevenzitter

Alle zes en zeven zitters op een rij. Lees onze tips voor het kopen van de juiste zes- of zevenzitter

Auteur: Mirjam Groenestein

Snelheid

Het vermogen of het koppel? Finnik zocht het voor je uit.

Auteur: Mirjam Groenestein

-->