Wat voor autokoper ben jij?

Om de autokoper in kaart te brengen heeft VWE onderzocht wie de autokopers zijn, welke auto's zij kopen en waarin zij verschillen van consumenten die een nieuwe auto kopen. Drie soorten autokopers zijn met elkaar vergeleken:


  1. die een nieuwe auto kopen

  2. die een jonge occasion (tot 5 jaar) kopen

  3. die een oude occasion (5 jaar en ouder) kopen


Welke verschillende keuzes maken de autokopers?


whitepaper VWESegmenten


De drie soorten autokopers hebben uiteenlopende voorkeuren bij het kiezen van een auto. Opvallend is dat mensen die een nieuwe auto kopen, in 62% van de gevallen kiest voor een hatchback uit het A- of B-segment. Consumenten die een occasion kopen gaan eerder voor een station uit het C- of D-segment.

Aandrijving


Daarnaast kiezen de meeste consumenten voor een benzineauto, maar mensen die een jonge occasion kopen gaan opvallend vaak voor een diesel. LPG komt daarentegen meer voor bij oude occasions. Elektrische en hybride auto's zijn in opmars maar nog steeds maar 0,16% van de automarkt is plug-in hybride en 0,03% volledig elektrisch. Logisch ook, dat deze aandrijving voornamelijk bij nieuw auto's en jonge occasions voorkomt.

Aantal jaren in beziticon-business-card


Ook loopt het aantal jaren dat men een auto in bezit heeft uiteen. Mensen die een nieuwe auto kopen hebben deze gemiddeld langer in bezig dan mensen die een occasion kopen. Nieuwe auto's zijn gemiddeld 5,6 jaar in bezig, jonge occasion 4,2 jaar en oudere occasions 3,1 jaar.

Leeftijd en geslacht


Hoe jonger de gekochte auto hoe ouder de eigenaar is. Ook gaan vrouwen vaker voor een jongere auto, mannen kopen eerder een oudere occasion. Oudere mensen hebben over het algemeen meer te besteden en kunnen eerder een nieuwe auto kopen. Daarbij hechten vrouwen meer waarde aan de betrouwbaarheid van een auto waardoor zij vaker een jonge auto kopen. Mannen kiezen liever een grotere en snelle auto en komen door budget bij een oudere auto uit.

Wat voor  autokoper ben jij?


Op basis van een groot aantal gegevens heeft VWE het Nederlandse wagenpark ingedeeld in onderscheidende groepen van auto's en eigenaren.

Bekijk de complete whitepaper voor het overzicht en ontdek wat voor auto koper jij bent!