Welke tips kun je halen uit het Nationaal Occasion Onderzoek

VWE en Automobiel Management hebben de verkopen van occasions in 2016 geanalyseerd


Sinds zeven jaar onderzoeken VWE en Automobiel Management jaarlijks hoe de markt van occasions zich ontwikkeld. Welke merken en modellen zijn populair, welke brandstof wordt het meest verkocht, bij wat voor soort autobedrijven, bijvoorbeeld merkdealers of universele autobedrijven met meerdere merken, worden de meeste occasions verkocht. Als je een occasion wilt kopen of geïnteresseerd bent in auto's lees dan hieronder de belangrijkste conclusies uit het onderzoek.

C-segment en midi SUV meest populair in 2016


In 2016 is de verkoop van occasions uit het C-segment (de Volkswagen Golf klasse) het hardst gegroeid. De verkopen van auto’s in het A- en B-segment groeien ook nog wel, maar duidelijk minder hard dan de auto’s in het C-segment. De verkoop van SUV’s is ook gegroeid. Vooral de verkopen van de midi SUV  is met ruim 30% gegroeid ten opzichte van 2015.

Verkopen van LPG sterk gedaald


Als we kijken naar de verschillende soorten brandstof dan zijn de elektrische auto’s en de plug in hybrides sterk gegroeid procentueel. Daar gaat het alleen nog wel om kleine aantallen. De verkopen van dieselauto’s is procentueel sterker gegroeid dan benzineauto’s. De sterke dalers zijn met name auto’s op gas (LPG) en aardgas (CNG). Een lichte daling zien we bij de verkopen van hybrides.

Volkswagen nog steeds meest verkochte merk


Ondanks de schandalen is Volkswagen ook in 2016 het meest verkochte merk onder occasions. Peugeot heeft de tweede plaats veroverd van Opel. Andere merken die gegroeid zijn in 2016 zijn Toyota, Volvo, Kia en Skoda. De merken die een daling in de verkopen van occasions hebben laten zien zijn Suzuki, Fiat en Alfa Romeo.

Opel Karl snelst verkocht


Op merk model niveau heeft de Opel Karl de kortste statijd. Dit merk model is dus gemiddeld het snelst verkocht, namelijk na 30 dagen. Op merkniveau heeft Peugeot de kortste statijd in 2016. En ook elektrische auto’s worden snel verkocht. De statijd van diesels is licht toegenomen maar opvallend is dat dieselauto’s nog steeds sneller worden verkocht dan benzineauto’s.

Meer weten?


Wil je het hele onderzoek lezen? Je kunt het downloaden op vwe.nl/noo

Suzuki Swift gekozen tot occasion van het jaar


Tijdens de presentatie van het Nationaal Occasion Onderzoek werd bekend gemaakt welk model verkozen is tot occasion van het jaar. Dit jaar is de Suzuki Swift tot occasion van het jaar verkozen. De redenen zijn onder andere het klik- en koopgedrag van consumenten, het stabiele dealernetwerk en het feit dat het merk en de modellen nooit negatief in het nieuws zijn gekomen.