Wat zoek je precies?
Sluit menu y

Door: Mirjam Groenestein

Zo voorkom je een automiskoop: vijf tips

Voorkom een miskoop

De afgelopen 10 jaar zijn 120.000 auto’s gestolen en 250.000 auto’s hebben een ernstige schade (Wok-status) gehad*. Hoe zorg je ervoor dat jij geen kat in de zak koopt?

1. Weet wat je wilt

Dit lijkt een open deur. Maar nog veel te vaak laten mensen zich verleiden tot een ‘goede deal’ die eigenlijk net niet bij je past. Bedenk van te voren waar je de auto voor nodig hebt, hoeveel mensen en bagage erin moeten passen en hoe lang je er in wilt blijven rijden. Als op -uitgebreid zoeken- klikt op autowebsites zoals autoscout24.nl dan krijg je een aardige lijst op basis waarvan je je eisen en wensen voor een nieuwe auto kunt samenstellen. Een nog uitgebreidere lijst in het Duits kan je vinden op motoragent.de

2. Wees realistisch

Zie je een deal die te mooi is om waar te zijn? Dan is hij dat helaas vaak ook. Wees extra kritisch en doe goed onderzoek, vooral als de auto goedkoper is dan je had gedacht. Vergelijk de prijzen van soortgelijke auto’s uit hetzelfde bouwjaar met dezelfde kilometerstand. De prijzen zijn te vergelijken op verschillende autowebsites zoals marktplaats.nl/auto en autoscout24.nl. En als je gaat onderhandelen, onderhandel dan over de totaalprijs inclusief afleverkosten.

3. Check de informatie goed

Vraag naar de onderhoudsboekjes en kijk ze na. Maar check de auto en de reputatie van het autobedrijf ook op internet. Er zijn verschillende websites en apps waarmee je de technische gegevens en de autohistorie kunt inzien. Een handige app met veel informatie is de Finnik kenteken app. Bekijk daarin de eigenaar historie, APK historie, of de auto ooit een grote schade (WOK status) heeft gehad of dat hij gestolen of vermist is geweest. Zo kom goed je beslagen ten ijs als je gaat onderhandelen over de auto.

4. De mening van een kenner

Neem je vriend, vader, tante, zoon of een kennis mee die verstand heeft van auto’s. Twee zien meer dan een. Als je niemand kent met kennis van auto’s zijn er andere mogelijkheden. Neem een autocoach, bijvoorbeeld mijnautocaoch.nl in de arm of laat een aankoopkeuring bij een onafhankelijk autobedrijf uitvoeren. Zoals bij Vakgarage mogelijk is, bijvoorbeeld bij De Dames van Hurkmans in Den Bosch.

5. Maak een proefrit

Het wordt jouw auto. Daarom moet jij er lekker in zitten, je veilig voelen, goed zicht hebben en lekker rijden. Naast dat de auto een goede prijs/kwaliteit verhouding moet hebben natuurlijk. Dus let er ook bij de proefrit op dat alle knopjes werken en er geen rare geluiden te horen zijn. Probeer alle functies uit. Checklists waar je op moet letten bij een proefrit zijn op internet te vinden. Kijk bijvoorbeeld op: https://www.finnik.nl/blog/proefrit-maken

 

*Bronnen: Stichting aanpak voertuigcriminaliteit, VWE en RDW.

Lees meer:

Tips voor het gebruik van het Finnik Autorapport

Het Finnik Autorapport geeft veel informatie over een auto. Welke informatie is relevant als je een auto wilt kopen? Finnik helpt je.

Auteur: Mirjam Groenestein

All season banden

All season banden zijn de laatste jaren steeds beter geworden. Is het tijd voor de omslag? Finnik zocht het voor je uit.

Auteur: Xander Smit

Finnik Hitteplan

Het ziet er naar uit dat een hittegolf is aangebroken. Tijd om voorzorgsmaatregelen te treffen, ook in de auto! Houd daarom rekening met het volgende:

Auteur: Valerie van Engelenhoven

Auto fietsendrager

Gaan de fietsen mee op vakantie? Zorg er dan wel voor dat je de fietsendrager op de juiste manier aan de auto monteert. In Nederland gelden er namelijk een aantal regels voor het vervoeren van fietsen met een fietsendrager. De volgende regels gaan specifiek over het plaatsen van een fietsendrager op de trekhaak van een auto.

Auteur: Valerie van Engelenhoven

Een zevenzitter

Alle zes en zeven zitters op een rij. Lees onze tips voor het kopen van de juiste zes- of zevenzitter

Auteur: Mirjam Groenestein

Snelheid

Het vermogen of het koppel? Finnik zocht het voor je uit.

Auteur: Mirjam Groenestein

-->