Zuinig rijden

Door zuinig te rijden bespaar je het milieu. Door een lager brandstofverbruik daalt de uitstoot van CO2 en andere milieuvervuilende stoffen. Daarnaast is zuinig rijden dus ook goed voor de portemonnee. Niet alleen omdat je minder brandstof verbruikt, ook bespaar je op onderhoudskosten omdat onderdelen van je auto minder snel slijten.

Tips voor zuinig rijden



  • Schakel zo vroeg mogelijk naar een hogere versnelling.

  • Probeer zo veel mogelijk met gelijke snelheid te rijden.

  • Kijk goed vooruit! Let goed op het verkeer zodat je op tijd het gas los kan laten en uitrollen in plaats van vol op de rem trappen. Remmen en optrekken kost namelijk meer brandstof.

  • Wanneer je een korte stop maakt, zet de motor dan even af.

  • Probeer files te ontwijken door vroeg te vertrekken of een andere route te kiezen.

  • Controleer de bandenspanning regelmatig. Met de juiste bandenspanning verbruik je minder brandstof.

  • Vermijd hoge snelheden als dat mogelijk is, want hoe hoger de snelheid hoe meer brandstof je verbruikt. Zorg er dus ook voor dat je niet over de maximale snelheden heengaat.

  • Bespaar op de airco. Rijd de eerste paar minuten met de ramen open en zet daarna de airco aan, maar niet op vol vermogen. En zet de airco een paar minuten voor aankomst ook alvast uit.

  • Maak goed gebruik van de technische snufjes in je auto! Denk aan je boordcomputer, ecotoerenteller en cruise-control. We vertellen hieronder hoe je deze middelen kan gebruiken om je verbruik in de gaten te houden.


Hoe rijd je zuinig met de technische snufjes in je auto?


Ecotoerenteller


De ecotoerenteller geeft aan hoe zuinig je rijdt en wat het juiste moment is om te schakelen. Zo verspil je geen brandstof en hoef je zelf niet na te denken wanneer je moet schakelen! Super handig. Daarnaast zie je ook direct het resultaat en weet je precies bij welke rijstijl je zuiniger rijdt.

Cruise-control


Met de cruise-control houd je de snelheid vast wanneer je het gaspedaal loslaat. De cruise-control houdt de snelheid dus constant en een constante snelheid zorgt voor een lager brandstofverbruik en belast de motor minder.

Boordcomputer


De boordcomputer geeft je informatie over het brandstofverbruik. Hierdoor kan je jouw rijstijl aanpassen en de gevolgen van je rijgedrag zien op je boordcomputer. Zo kom jij er achter wanneer je zo zuinig mogelijk rijdt!