Wat zoek je precies?
Sluit menu y

Kind en auto

De ideale gezinsauto.

Waar let je op bij het kopen van een gezinsauto? Wat is de regelgeving voor autostoeltjes? En waar moet je tijdens het rijden op letten wanneer je een kind verwacht? Hier lees je alles rondom het kijken, kopen, rijden en verkopen van een gezinsauto.

Waar let je op bij het kijken naar een gezinsauto

Veiligheid

b

De veiligheid van de auto staat voorop wanneer je een auto zoekt voor je gezin. Let er op dat de auto centrale deurvergrendeling, ESP, ABS, een kindersloten Isofix voor de kinderstoeltjes heeft.

Ruimte

b

Het is voor een gezinsauto belangrijk dat deze ruim is. De kinderwagen moet in de auto passen en je moet gemakkelijk bij de achterbank kunnen wanneer je je kind in het autostoeltje zet. Tip: neem de kinderwagen mee naar een proefrit.

Gebruiksgemak

b

Om gemakkelijk je kind in het autostoeltje te zetten en de kinderwagen te vervoeren is een 5-deurs auto het handigst. Ook hebben sommige auto’s deuren met een grotere draaihoek zodat je overal gemakkelijker bij kan.

Maandelijkse kosten

b

Met kinderen ga je waarschijnlijk meer kilometers maken dus is het verstandig om voor een zuinige auto te gaan. Bekijk de verschillen in maandelijkse kosten goed wanneer je een auto aanschaft. Dit hangt af van de grote van de auto, maar ook zit er verschil in de benzineprijzen.

Autorijden tijdens zwangerschap

Wanneer je zwanger bent kan je gewoon autorijden. Wel is het verstandig om extra rekening te houden met je comfort en veiligheid.

Comfort

Hoe verder in de zwangerschap hoe minder prettig het is om auto te rijden. Het is daarom goed om tijdens een rit wat vaker te stoppen om even de benen te strekken. Dit voorkomt trombose en vermindert last aan je bekken of rug.

Veiligheid

Draag het heupgedeelte van de gordel zo laag mogelijk onder de buik en niet over de buik. Laat je daarnaast tijdens de laatste maand zoveel mogelijk rijden.

Wetgeving autostoeltjes

In 2017 wordt stapsgewijs een nieuwe norm ingevoerd, de R129 norm. Dit is de nieuwste norm binnen de Europese wetgeving voor kinderstoeltjes. De R44/04 norm blijft voorlopig nog naast de R129 norm geldig.  Autostoeltjes met het keurmerk R129 en R44/04 voldoen aan de Europese veiligheidseisen. Stoeltjes zonder keurmerk zijn verboden. Kinderen kleiner dan 1 meter 35 moeten in een kinderzitje worden vervoerd. Dit geldt zowel voor- als achterin de auto. Plaats het kinderstoeltje niet op een zitplaats met front-airbag. Nieuw onder de R129 norm is onder andere dat autostoeltjes en zitverhogers een rugleuning moeten hebben.

Top 5 gezinsauto’s

  1. Ford Focus Wagon
  2. Opel Zafira
  3. Renault Scenic
  4. BMW 3-serie touring
  5. Audi A4 Avant

Gezinsuitbreiding?

Wanneer je gezin uitbreidt, wordt een 5-persoonsauto misschien te klein en kan je voor een 7-persoonsauto gaan. Omdat een 7-persoonsauto groter en zwaarder is, lopen ook de maandelijkse kosten op. Let daar goed op bij de aanschaf van een grotere gezinsauto.

De Opel Zafira is al vanaf 2015 de populairste 7-persoonsauto. In 2017 is de Opel nog steeds de onbetwiste leider. Op plek twee komt op afstand de Renault Grand Scenic.

Wil je een auto kopen?

u Alles over het kopen van een auto