Wat zoek je precies?
Sluit menu y

Pensioen en auto

Geen auto van de zaak, wat nu?

Tot aan je pensioen is de keuze voor een auto een combinatie van woon-werkverkeer en je gezin. Misschien heb je wel altijd een auto van de zaak gehad. Maar vanaf je pensioen is dit niet meer mogelijk en is een auto puur voor prive gebruik. Waar houd je dan rekening mee bij het kiezen van de juiste auto?

Auto met hoge instap

Veel mensen gaan vanaf hun pensioen voor een auto met een hogere instap. Dit maakt het in- en uitstappen een stuk gemakkelijker en je hebt meer overzicht op de weg. De instaphoogte is de afstand van de straat tot aan de zitting. Een hoge instap is ongeveer vanaf 60 cm. De juiste instaphoogte bepaal je door te kijken of de stoel zich net onder je zitvlak bevind bij het instappen.

Waar let je verder op?

Bedenk van tevoren hoeveel kilometers je ongeveer van plan bent om te rijden. Ga je minder dan 35.000 kilometer per jaar rijden, kies dan voor een benzine auto. Ga je meer kilometers rijden? Kies dan liever voor diesel of lpg, dat scheelt in de kosten. Wanneer je vooral korte afstanden rijdt, dan kan een elektrische auto ook nog een optie zijn.

Geldigheid rijbewijs

Normaal gesproken is een rijbewijs 10 jaar geldig. Wanneer je ouder bent dan 60 wordt daar soms van afgeweken op grond van medische redenen. Als je 75 jaar en ouder bent is een medische keuring verplicht. Er zijn eisen vastgesteld voor de lichamelijke en geestelijke geschiktheid die nodig is om een motorvoertuig te besturen.