Wat zoek je precies?
Sluit menu y

Rijbewijs en Auto

Alles over het verkrijgen van je rijbewijs en eerste auto.

Je kan tegenwoordig al beginnen met autorijlessen als je 16 jaar oud bent en afrijden op je 17e. Maar hoe werkt dat met het aanvragen van een rijbewijs? En als je je eerste auto gaat kopen, wat kost dat precies? En waar begin je met zoeken?

Rijbewijs aanvragen

Als je bent geslaagd voor je rij-examen is de volgende stap het verkrijgen van je rijbewijs, in dit geval rijbewijs B. In eerste instantie moet je het rijbewijs persoonlijk aanvragen en ophalen bij de gemeente. Vanaf 1 juli 2015 kunnen gemeenten een rijbewijs ook thuisbezorgen. Wanneer je het rijbewijs gaat aanvragen, neem dan een pasfoto, een geldig identiteitsbewijs en je pinpas mee. Binnen 5 werkdagen kan je je rijbewijs ophalen, deze is dan 10 jaar geldig.

Onder de 18?

Wanneer je nog geen 18 bent kan je al beginnen met rijlessen. Dit kan vanaf 16,5 jaar en wanneer je 17 bent kan je rij-examen doen. Vanaf dat moment is het toegestaan om te rijden onder begeleiding. Er moet altijd iemand bij je in de auto zitten die al minstens 5 jaar zijn rijbewijs heeft. Daarvoor moet je bij het aanvragen van je rijbewijs ook gelijk een begeleiderspas aanvragen. Op deze pas kan je maximaal 5 personen opgeven als begeleider.

Je eerste auto

Wat kost een auto?

Wanneer je van plan bent om je eerste auto te kopen, houd er dan rekening mee dat er meer kosten aan een auto verbonden zijn dan enkel de koopprijs. Er zijn kosten die maandelijks, ieder kwartaal of per jaar afgeschreven worden. Denk daarbij aan de verzekeringspremie, wegenbelasting, een eventuele parkeervergunning, APK en onderhoud. Zoek dus van tevoren goed uit welke kosten er voor jou bij komen!

Welke auto moet je kopen?

Hoe hoog de kosten zijn die erbij komen hangt onder andere af van de grootte van de auto en de staat van de auto. Een grote zware auto zorgt voor een hogere wegenbelasting en de staat van een auto bepaalt hoe hoog de kosten voor APK en onderhoud zijn. Het is daarom verstandig om bij je eerste auto te kiezen voor een kleine, goedkope auto.