Wat zoek je precies?
Sluit menu y

Werk en auto

Auto van de zaak of privé auto

Wanneer je een auto nodig hebt voor woon-werkverkeer, let er dan goed op of je recht hebt op reiskostenvergoeding. Is het kopen van een auto dan wel verstandig? Bij sommige bedrijven kan je een auto van de zaak krijgen. Maar wat kost een auto dan en hoe zit dat met bijtelling?

Auto van de zaak

Waar let je op?

Als je een auto van de zaak krijgt kijk dan goed welke kosten voor eigen rekening komen. Denk daarbij aan het toegestane aantal privé kilometers. Zorg er voor dat dit meer dan 15.000 km is. Check of brandstof in het buitenland ook vergoed wordt. En wie er naast jou ook in de auto mogen rijden. Wanneer jijzelf alleen in de auto mag rijden is het dus niet mogelijk dat je partner of iemand anders je ergens met de auto op kan halen. Onderzoek welke kosten bij pechhulp voor eigen rekening zijn. En of de schades tijdens werktijd niet doorberekend worden in het eigen risico.

Met welke kosten moet je rekening houden?

Het ter beschikking stellen van de auto wordt gezien als loon. De waarde van dit loon is de bijtelling en wordt bij het loon opgeteld en er wordt loonbelasting over ingehouden. Wanneer je minder dan 500 kilometer prive rijdt, geldt de bijtelling niet. Je moet wel in staat zijn om te bewijzen dat je minder dan 500 km gereden hebt, de belastingdienst is hier namelijk heel streng in.

Welke auto kies je?

In de meeste gevallen krijg je een indicatie budget waaruit je zelf een auto mag kiezen. Vergelijk verschillende auto’s en ga vervolgens langs de dealer om in een aantal auto’s een proefrit te maken. Is dit de enige auto die je hebt? Zorg er dan voor dat de auto goed bruikbaar is voor prive gebruik.

Prive auto

Waar let je op?

Check bij je werkgever of je recht hebt op reiskosten vergoeding en hoeveel dit is. Aan de hand van het aantal kilometers dat je moet afleggen kan je bepalen welke brandstof voor jou geschikt is.

Tweede auto?

Ben je op zoek naar een tweede auto voor woon-werkverkeer? Dan hoef je niet zo veel rekening te houden met het prive gebruik. De tweede auto kan wat meer voor de fun zijn ipv een gezinsauto.